Particularități de construcție a unui personaj

Informațiile de pe această pagină te vor ajuta să evidențiezi drama personajului principal Ștefan Gheorghidiu, dar și să răspunzi corect la cerința de a scrie un eseu în care să evidențiezi particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic studiat, cerință întâlnită la Bacalaureatul din 2014, sesiunea august-septembrie, profilul real, dar și la examenul din 2016, sesiunea iunie-iulie, profilul real.

Ștefan Gheorghidiu, personajul principal al romanului Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, căutător al sentimentului absolut de iubire, evidențiază drama intelectualului lucid. Pentru acesta, iubirea reprezintă o formă de cunoaștere, romanul evidențiind două experiențe fundamentale: cea a iubirii, prin rememorare, și cea a războiului, cu ajutorul jurnalului de front. În fond, acțiunea romanului este complexă, defășurându-se pe două planuri narative: un plan interior, care evidențiază gândurile și trăirile interioare ale personajului-narator și un plan exterior, în care sunt relatate evenimentele și experiențele acestuia. Văzută din punctul de vedere al participării la război, experiența personală de iubire este analizată retrospectiv.

Fiind un roman subiectiv, perspectiva narativă este modernă și evidențiază punctul de vedere al unui narator-personaj. Prin urmare, Camil Petrescu relatează la persoana I frământările interioare, romanul fiind o creație literară bazată pe autenticitate, după cum însuși autorul mărturisește: „Eu nu pot vorbi onest decât la persoana I”. Conform acestei precizări, caracterizarea directă a lui Ștefan Gheorghidiu este...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in