Lock

Particularități de construcție a unui personaj

Lock

Informațiile de pe această pagină te vor ajuta să evidențiezi drama personajului principal Ștefan Gheorghidiu, dar și să răspunzi corect la cerința de a scrie un eseu în care să evidențiezi particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.

Roman interbelic, modern, al experienței, subiectiv și de analiză psihologică, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” sugerează prin intermediul protagonistului, Ștefan Gheorghidiu, aspirația spre unicitatea sentimentului de iubire și conturează o imagine inedită prin experiențele trăite de acesta în timpul Primului Război Mondial. Astfel, granița dintre ficțiune și realitate se estompează armonios, mai ales că romanul are la bază un jurnal de campanie, în care timpul cronologic este simțit paralel cu timpul subiectiv.

Așa cum remarcăm încă din titlu, temele romanului sunt iubirea și războiul. Tânjind după iubirea absolută, romanul tratează aspirația spre ideal, înfățișând relația dintre Ștefan Gheorghidiu și Ela. Cu ajutorul memoriei involuntare, experiențele interioare ale protagonistului sunt aduse în spațiul real, în timpul obiectiv, drama războiului fiind mult mai puternică decât cea a sentimentului de iubire.

Ștefan Gheorghidiu, personajul principal al romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, căutător al sentimentului absolut de iubire, evidențiază drama intelectualului lucid. Pentru acesta, iubirea reprezintă o formă de cunoaștere, romanul evidenț...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in