Particularități ale romanului
„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este un roman modern interbelic, scris de Camil Petrescu, un cunoscut prozator român. Acesta a fost publicat pentru prima dată în anul 1930. Încadrată cu succes în noile standarde pentru dezvoltarea literaturii române, stabilite de Eugen Lovinescu, opera se bucură de o complexitate deosebită, definindu-se atât ca roman realist, al experienței, cât și psihologic și subiectiv.
Cele două mari teme ale romanului reies din titlul acesteia, fiind reprezentate de iubire și război. „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” se împarte în două volume, în primul predominând tema dragostei, iar în cel de-al doilea, tema războiului. Astfel, protagonistul trebuie să le înfrunte pe ambele, întrucât ele reprezintă experiențe fundamentale de cunoaștere. Atât dragostea, cât și războiul, reprezintă alegeri, alternative disponibile pe parcursul existenței noastre. Repetiția cuvântului „noapte” în titlu sugerează tumultul interior ce marchează experiența protagonistului, atât cea amoroasă, cât și cea de război.
Incipitul îl surprinde pe Ștefan Gheorghidiu, proaspăt deținător al funcției de sublocotenent, contribuind la fortificarea văii Prahovei. Opera are final deschis, protagonistul fiind acum dispus ...