Modul în care se reflectă o temă în roman
Îți va fi mult mai ușor să evidențiezi modul în care se reflectă tema războiului și tema iubirii în romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, scris de Camil Petrescu cu ajutorul materialului de mai jos.
„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu este un roman interbelic, modern, subiectiv și de analiză psihologică, surprinzând cititorul prin viziunea adoptată de autor în conturarea temelor. Fiind totodată și un roman al experienței, rolul pe care autorul îl atribuie scrisului în eliberarea sufletului de apăsări este substanțial, autenticitatea textului fiind dovedită de mărturisirea scriitorului: „Singura realitate pe care o pot povesti este realitatea conștiinței mele, conținutul meu psihologic”.
Încă din titlu deducem că temele romanului sunt iubirea și războiul. Titlul semnifică incertitudinea, prin repetarea substantivului „noapte”, dar și iraționalul, ceea ce e ascuns, absurd și nesigur, marcând două etape diferite din parcursul vieții protagonistului: iubirea și războiul, lăsând loc, în final, deschiderii pentru o nouă experiență. Tânjind după iubirea absolută, romanul tratează aspirația spre ideal, înfățișând relația dintre Ștefan Gheorghidiu și Ela. Romanul evidențiază, așadar, două experiențe fundamentale: cea a iubirii, prin rememorare, și cea a războiului, cu ajutorul jurnalului ...