Eseu

Romanul interbelic „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este una dintre principalele opere literare pe care trebuie să le stăpâneşti pentru a te asigura că vei obţine rezultate bune la examenul de Bacalaureat. Eseul de mai jos cuprinde multe dintre informaţiile de care ai nevoie când analizezi acest roman. El cuprinde următoarele: date despre operă, semnificaţia titlului, tema operei, momentele subiectului, perspectiva narativă.

Pentru a avea o viziune mai clară despre cum trebuie redactat un eseul care să respecte 100% reperele menționate în cerința de la examenul de Bacalaureat, citește și eseurile din josul acestei pagini.

„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” a fost gândit iniţial în forma unei nuvele, pe care scriitorul, Camil Petrescu, nu a putut-o încheia decât atunci când opera atinsese deja dimensiunile unui roman. Cartea a apărut pentru prima dată în anul 1930, având la bază jurnalul de campanie al autorului. Latura fictivă a operei este reprezentată de povestea de dragoste dintre protagonist şi soţia acestuia.

Titlul romanului are dublu sens. Astfel, acesta face referire, în primul rând, la structura operei, întrucât aceasta se constituie din două volume: primul, intitulat „Ultima noapte de dragoste”, şi al doilea, „Întâia noapte de război”. În al doilea rând, titlul surprinde tumultul interior al protagonistului, pentru care fericirea unei iubiri aparent împlinite s-a încheiat rapid, făcând loc experienţei războiului (atât în plan extern, cât şi intern), care l-a schimbat în mod decisiv.

Tema operei e...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in