Eseu
Romanul interbelic „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este una dintre principalele opere literare pe care trebuie să le stăpânești pentru a te asigura că vei obține rezultate bune la examenul de Bacalaureat. Eseul de mai jos cuprinde multe dintre informațiile de care ai nevoie când analizezi acest roman. El cuprinde următoarele: date despre operă, semnificația titlului, tema operei, momentele subiectului, perspectiva narativă.
Pentru a avea o viziune mai clară despre cum trebuie redactat eseul de la subiectul 3 care să respecte reperele menționate în cerința de la examenul de Bacalaureat, îți sugerăm să citești următoarele eseuri: particularitățile romanului, tema și viziunea, relația dintre două personaje sau particularități de construcție a unui personaj.
Eseu
„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” a fost gândit inițial în forma unei nuvele, pe care scriitorul, Camil Petrescu, nu a putut-o încheia decât atunci când opera atinsese deja dimensiunile unui roman. Cartea a apărut pentru prima dată în anul 1930, având la bază jurnalul de campanie al autorului. Latura fictivă a operei este reprezentată de povestea de dragoste dintre protagonist și soția acestuia.
Titlul romanului este unul plin de semnificații, lucru anticipat datorită folosirii de două ori a cuvântului „noaptea”, orientând astfel cititorul spre structura operei. Mai mult decât atât, în titlu sunt surprinse cele două experiențe definitorii în viața oricărui om: dragostea și războiul, experiențe care au putere mare de transformare, așa cum se va întâmpla cu protagonistul operei.
Tema operei este reprezentată, pe de-o parte, de neputința omului de a-și controla destinul supus istoriei. Astfel, protagonistul se confruntă cu ororile războiului și consecințele acestuia asupra celor care au de-a face cu această experiență. Pe de altă parte, avem de-a face cu tema inadaptării intelectualului lucid, dar cu aspirații idealiste. Iubirea și războiul contribuie, astfel, împreună, la conturarea portretului personajului principal, Ștefan Gheorghidiu.
Acțiunea romanului este complexă, desfășurându-se în două planuri compoziționale și putându-se împărți pe momentele subiectului. Expozițiunea fixează contextu...