Eseu

Romanul interbelic „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este una dintre principalele opere literare pe care trebuie să le stăpânești pentru a te asigura că vei obține rezultate bune la examenul de Bacalaureat. Eseul de mai jos cuprinde multe dintre informațiile de care ai nevoie când analizezi acest roman. El cuprinde următoarele: date despre operă, semnificația titlului, tema operei, momentele subiectului, perspectiva narativă.

Pentru a avea o viziune mai clară despre cum trebuie redactat eseul de la subiectul 3 care să respecte reperele menționate în cerința de la examenul de Bacalaureat, îți sugerăm să citești următoarele eseuri: particularitățile romanului, tema și viziunea, relația dintre două personaje sau particularități de construcție a unui personaj.

Eseu

„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” a fost gândit inițial în forma unei nuvele, pe care scriitorul, Camil Petrescu, nu a putut-o încheia decât atunci când opera atinsese deja dimensiunile unui roman. Cartea a apărut pentru prima dată în anul 1930, având la bază jurnalul de campanie al autorului. Latura fictivă a operei este reprezentată de povestea de dragoste dintre protagonist și soția acestuia.

Titlul romanului este unul plin de semnificații, lucru anticipat datorită folosirii de două ori a cuvântului „noaptea”, orientând astfel cititorul spre structura operei. Mai mult decât atât, în titlu sunt surprinse cele două experiențe definitorii în viața oricărui om: dragostea și războiul, experiențe care au putere mare de transformare, așa cum se va întâmpla cu protagonistul operei. 

Tema operei este reprezentată, pe de-o parte, de neputința omului de a-și controla destinul supus istoriei. Astfel, protagonistul se confruntă cu ororile războiului și consecințele acestuia asupra celor care au de-a face cu această experiență. Pe de altă parte, avem de-a face cu tema inadaptării intelectualului lucid, dar cu aspirații idealiste. Iubirea și războiul contribuie, astfel, împreună, la conturarea portretului personajului principal, Ștefan Gheorghidiu.

Acțiunea romanului este complexă, desfășurându-se în două planuri compoziționale și putându-se împărți pe momentele subiectului. Expozițiunea fixează contextu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in