Lock

Comentariu

Lock

Fie că vei avea de realizat un comentariu al romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, fie că cerința va fi redactarea unui material despre „particularități de construcție a unui personaj” (eseu), această pagină îți va fi de mare folos pentru că sintetizează cele mai importante detalii pe care trebuie să le conțină un comentar…

...

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este important să menționezi autorul, perioada istorică în care acesta a fost scris, să îl încadrezi într-o tipologie specifică (roman al experienței, psihologic) și să evidențiezi latura sa modernă.

Nu uita să nuanțezi importanța și complexitatea personajelor principale și să menționezi temele romanului, deoarece acestea se află în strânsă legătura cu conflictul interior al protagonistului.

Ține minte: o introducere bine scrisă a comentariului va impresiona profesorul încă de la început și îți va asigura un punctaj mai mare atât la școală, cât și la Bacalaureat.

Exemplu

„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, este un roman interbelic, modern, al experienței, subiectiv și de analiză psihologică, ilustrând aspirația personajului principal, Ștefan Gheorghidiu, spre unicitatea sentimentului de iubire și eșecul suferit de acesta pe plan sentimental. De asemenea, romanul este construit și în jurul temei războiului, ilustrând violența luptei prin experiențele trăite de personajul principal în timpul Primului Război Mondial. În romanul lui Camil Petrescu realitatea și amintirile personajului se întrepătrund, iar tim…

...

Tema

Temele romanului și viziunea despre lume a autorului sunt două elemente extrem de importante, pe care trebuie să le menționezi în orice comentariu sau eseu despre „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, pentru a dovedi că ai înțeles cu adevărat opera studiată. Totodată, este esențial ca aceste două aspecte să fie menționate pentru că ele concentrează ideea de bază pe care autorul încearcă să o transmită cititorului.

Exemplu

„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu este un roman interbelic, modern, subiectiv și de analiză psihologică, surprinzând cititorul prin viziunea adoptată de autor în con…

...

Rezumat pe scurt

Un rezumat pe scurt este util pentru a-ți reaminti cele mai importante scene din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, dar și pentru a dovedi la școală că într-adevăr cunoști momentele-cheie ale operei literare. În realizarea rezumatului pe scurt trebuie să ai grijă să nu prezinți detalii și întâmplări nesemnificative și să „bifezi” episoadele principale din ambele părți ale romanului.

În plus, nu uita că fiecare întâmplare din „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” are un impact puternic asupra personajului principal, deci relatarea ta, pe scurt, ar trebui să surprindă și transformarea acestuia.

Exemplu de rezumat pe scurt

La început, Ștefan Gheorghidiu este prezentat ca fiind sublocotenentul care ajută la amenajarea fortificațiilor de pe Valea Prahovei în timpul Primului Război Mondial.…

...

Gheorghidiu - Caracterizare

Personajul principal din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este Ștefan Gheorghidiu. Atunci când vei avea de realizat un eseu în care să prezinți particularitățile de construcție ale acestui personaj este foarte important de precizat faptul că eroul trăiește în două realități temporale: cea a timpului cronologic (obiectiv), în care povestește întâmplările de pe front, și cea a timpului psihologic (subiectiv), care constituie drama iubirii.

Exemplu

Ștefan Gheorghidiu, personajul principal al romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” scoate în evidență drama intelectualului lucid. Pentru acesta…

...

Relația dintre Ela și Ștefan Gheorghidiu

Atunci când realizezi un eseu este foarte important să ai în vedere și relația dintre personaje. Romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” tratează aspirația spre absolut și idealul lui Ștefan Gheorghidiu de a cunoaște sentimentul de iubire unic, absolut, acest aspect fiind foarte bine evidențiat dacă analizăm relația pe care acesta o are cu soția sa, Ela. 

Exemplu

„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, romanul interbelic, modern, al experienței, subiectiv și de analiză psihologică, sugerează prin intermediul relației dintre Ștefan Gheorg…

...

Tehnici narative și de analiză psihologică

Analiza psihologică presupune studiul evoluției unui personaj, manifestată de la exterior către interior. Ea se realizează întotdeauna de către narator.

Exemplu

  • Introspecția

Introspecția reprezintă o tehnică de analiză psihologică ce presupune observarea propriei conștiințe: „Evident, mă întreb uneori dacă eu nu-mi fac singur această suferință, dacă nu cumva, prin excepție, oricine vorbește despre dragoste n-ar trebui să se îndoiască și să evite să vorbească în numele celorlalți”.

  • Autoanaliza

Așa cum sugerează și numele tehnicii, autoanaliza presupune un proces introspectiv îndreptat asupra propriei persoane. Ea se produce când un om își analizează reacțiile, sentiment…

...

Particularități stilistice (anticalofilismul)

Pentru Camil Petrescu a fost deosebit de important să exprime în mod autentic și sincer experiențele descrise în romanele sale. În vederea realizării acestui obiecti…

...

Relația dintre instanțele comunicării

Fiind o operă epică, romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” presupune existența anumitor instanțe ale comunicării narative. Este vorba d…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in