Comentariu

Fie că vei avea de realizat un comentariu al romanului „Ultima noapte de dragoste”, întâia noapte de război, fie că cerința va fi redactarea unui material despre „particularități de construcție a unui personaj” (eseu), această pagină îți va fi de mare folos pentru că sintetizează cele mai importante detalii pe care trebuie să le conțină un comentariu. 

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este important să menționezi autorul, perioada istorică în care acesta a fost scris, să îl încadrezi într-o tipologie specifică (roman al experienței, psihologic) și să evidențiezi latura sa modernă.

Nu uita să nuanțezi importanța și complexitatea personajelor principale și să menționezi temele romanului, deoarece acestea se află în strânsă legătura cu conflictul interior al protagonistului.

Ține minte: o introducere bine scrisă a comentariului va impresiona profesorul încă de la început și îți va asigura un punctaj mai mare atât la școală, cât și la Bacalaureat.

Exemplu

„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, este un roman interbelic, modern, al experienței, subiectiv și de analiză psihologică, ilustrând aspirația personajului principal, Ștefan Gheorghidiu, spre unicitatea sentimentului de iubire și eșecul suferit de acesta pe plan sentimental. De asemenea, romanul este construit și în jurul temei războiului, ilustrând violența luptei prin experiențele trăite de personajul principal în timpul Primului Război Mondial. În romanul lui Camil Petrescu realitatea și amintirile personajului se întrepătrund, iar timpul real, prezent se împletește cu timpul subiectiv. 

Titlul

Este foarte important să înțelegi semnificația titlului, mai ales datorită simbolului principal, „noaptea”, pe care îl conține. În plus, în comentariul tău este esențial să menționezi faptul că titlul romanului marchează două etape importante din viața protagonistului, povestea de dragoste și războiul, ambele având o influență majoră asupra trăirilor și asupra stărilor sale sufletești.

Exemplu

Titlul romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” semnifică, prin alegerea și folosirea cuvântului „noapte”, nesiguranța, incertitudinea personajului principal, dar și ascunsul și iraționalul. Cele două „nopți” din titlu marchează două etape diferite din viața lui Ștefan Gheorghidiu: iubirea și războiul, evenimente marcante din viața sa. În final, personajul principal va înțelege că drama războiului este mult mai puternică decât dezamăgirea suferită în planul amoros.

Rezumat pe scurt

Un rezumat pe scurt este util pentru a-ți reaminti cele mai importante scene din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, dar și pentru a dovedi la școală că într-adevăr cunoști momentele-cheie ale operei literare. În realizarea rezumatului pe scurt trebuie să ai grijă să nu prezinți detalii și întâmplări nesemnificative și să „bifezi” episoadele principale din ambele părți ale romanului.

În plus, nu uita că fiecare întâmplare din „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” are un impact puternic asupra personajului principal, deci relatarea ta, pe scurt, ar trebui să surprindă și transformarea acestuia.

Exemplu de rezumat pe scurt

La început, Ștefan Gheorghidiu este prezentat ca fiind sublocotenentul care ajută la amenajarea fortificațiilor de pe Valea Prahovei în timpul Primului Război Mondial. Împreună cu paisprezece ofițeri, Ștefan Gheorghidiu este participant la o dezbatere care are ca punct de plecare decizia unui bărbat de a-și ucide soția din cauza infidelității. Ștefan are astfel ocazia să își spună răspicat părerea „Cei care se iubesc au drept de viață și de moarte unul asupra celuilalt”. 

Cu ajutorul memoriei involuntare, Ștefan Gheorghidiu aduce în timpul prezent experiența sa de iubire când, student fiind, era căsătorit cu Ela, despre care bănuia că ar fi infidelă. Admirația sa puternică pentru Ela se transformă în pasiune, devenind, în timp, o iubire

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in