Grigoriade

„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este titlul unui roman de analiză psihologică, scris de Camil Petrescu. Apărut în perioada interbelică, acesta a fost publicat inițial în anul 1921, reflectând o sincronizare între literatura română și cea universală. Roman modern, al autenticității, al experienței, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este narat din punctul de vedere al protagonistului, care devine astfel personaj-narator. Așadar, evenimentele și personajele operei sunt trecute prin filtrul subiectiv al percepției acestuia.

Domnul G. este un personaj care îi cauzează numeroase neplăceri personajului-narator, Ștefan Gheorghidiu. Împreună cu Ela, soția lui, el pleacă într-o excursie alături de câțiva prieteni și cunoscuți. Acolo, cuplul îl cunoaște pe domnul Grigoriade, zis „domnul G.”. Din porecla lui reiese, în mod indirect, misterul pe care acesta îl emană, având un trecut controversat, care dăduse naștere multor zvonuri. 

Domnul G. este caracterizat, în primul rând, de către personajul-narator, asupra căruia are un efect devastator, din cauza atenției pe care i-o acordă Ela, soția acestuia. Prezența acestui nou intrus declanșează puternice sentimente de gelozie și nesiguranț...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in