Caracterizare

În cazul romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” întreaga acțiune se concentrează în jurul personajului principal al romanului, el preluând funcțiile naratorului și devenind astfel personaj-narator. Prin urmare, Ștefan Gheorghidiu relatează fapte în care a fost implicat ca protagonist.

Portretul personajului principal este construit prin autoanaliză, acesta dând dovadă de luciditate în raport cu cele două experiențe existențiale: iubirea și războiul. Ștefan Gheorghidiu reprezintă tipul intelectualului lucid, aflat în căutarea absolutului atât în ceea ce privește experiența războiului, cât și în relație cu Ela. Principala metodă de caracterizare folosită este cea indirectă, faptele, vorbele și atitudinile sale fiind prezentate subiectiv. Pe parcursul romanului, Gheorghidiu își face autocaracterizarea, prezentându-se ca fiind orgolios și dornic de atingere a absolutului. 

În relația cu Ela, protagonistul dă dovadă de gelozie, este hipersensibil și orgolios, suferind o transformare sufletească și comportamentală, de la iubire absolută la dezamăgire totală.

Pentru a afla mai multe detalii despre acest personaj, dar și pentru a vedea cum a fost conturat portretul Elei, îți recomandăm să accesezi cele două eseuri de mai jos.

Profesorii Liceunet au inclus toate detaliile de care trebuie să ții cont atunci când realizezi caracterizarea personajelor romanului Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in