Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război

Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu este un roman interbelic, modern, al experienței, subiectiv și de analiză psihologică, ce redă drama lui Ștefan Gheorghidiu, personajul principal al romanului. Gheorghidiu este intelectualul inadaptat care aspiră la sentimentul de iubire absolută, iar din acest motiv suferă un eșec în plan sentimental.

Totodată, opera este construită în jurul temei războiului și ilustrează violența și tragismul războiului prin experiențele trăite de personajul principal în timpul Primului Război Mondial. În romanul lui Camil Petrescu realitatea și amintirile personajului se întrepătrund, iar timpul real, prezent se împletește cu timpul subiectiv.

Pentru a-ți fi mai ușor să înțelegi opera lui Camil Petrescu și să te pregătești pentru examenul de Bacalaureat sau pentru ora de limba română, profesorii Liceunet au elaborat acest eBook în care au inclus toate detaliile pe care trebuie să le știi despre Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, pornind de la un rezumat amplu ce conține toate evenimentele ce se petrec în cele două cărți și până la caracterizarea lui Ștefan Gheorghidiu sau caracterizarea Elei și evidențierea trăsăturilor romanului interbelic, de analiză psihologică. Tot aici vei găsi un eseu în care este prezentată relația dintre Ștefan Gheorghidiu și soția acestuia Ela, precum și evidențierea perspectivei narative. Romanul prezintă povestea unei iubiri neîmplinite, măcinată de gelozie care are loc în timpul Primului Război Mondial. 

Toate informațiile pe care le găsești în paginile acestui eBook te vor ajuta să înțelegi viziunea scriitorului, iar partea bună este că le vei putea consulta de fiecare dată când ai nevoie chiar de pe tabletă sau telefonul mobil.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război

[16]
Review-urile utilizatorilor
 • 09.03.2015
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  referatul este complet in totalitate mi-a fost de ajutor, fiind bine organizat
 • 25.04.2015
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Un eseu ce îndeplinește toate criteriile de redactare pe care un astfel de subiect le impune!
 • 24.06.2019
  Foarte bine structurat, accesibil pentru noi, liceeni si părinți! Multumim, pentru efort!
 • 05.03.2019
  Multumesc din suflet! Extraordinar a fost ajutorul tau, Liceunet! M-a inspirat! Voi reveni!