Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război

Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu este un roman interbelic, modern, al experienței, subiectiv și de analiză psihologică, ce redă drama lui Ștefan Gheorghidiu, personajul principal al romanului. Gheorghidiu este intelectualul inadaptat care aspiră la sentimentul de iubire absolută, iar din acest motiv suferă un eșec în plan sentimental.

Totodată, opera este construită în jurul temei războiului și ilustrează violența și tragismul războiului prin experiențele trăite de personajul principal în timpul Primului Război Mondial. În romanul lui Camil Petrescu realitatea și amintirile personajului se întrepătrund, iar timpul real, prezent se împletește cu timpul subiectiv.

Pentru a-ți fi mai ușor să înțelegi opera lui Camil Petrescu și să te pregătești pentru examenul de Bacalaureat sau pentru ora de limba română, profesorii Liceunet au elaborat acest eBook în care au inclus toate detaliile pe care trebuie să le știi despre Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, pornind de la un rezumat amplu ce conține toate evenimentele ce se petrec în cele două cărți și până la caracterizarea lui Ștefan Gheorghidiu sau caracterizarea Elei și evidențierea trăsăturilor romanului interbelic, de analiză psihologică. Tot aici vei găsi un eseu în care este prezentată relația dintre Ștefan Gheorghidiu și soția acestuia Ela, precum și evidențierea perspectivei narative sau momentele subiectului. Romanul prezintă povestea unei iubiri neîmplinite, măcinată de gelozie care are loc în timpul Primului Război Mondial. 

În plus, în cazul în care vrei citești câteva dintre secvențele reprezentative ale textului, precum discuția de la popotă sau excursia la Odobești, îți recomandăm să citești următorul material.

Toate informațiile pe care le găsești în paginile acestui eBook te vor ajuta să înțelegi viziunea scriitorului, iar partea bună este că le vei putea consulta de fiecare dată când ai nevoie chiar de pe tabletă sau telefonul mobil.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război

[51]
Review-urile utilizatorilor
 • 22.07.2015
  Scris de Elev in clasa a 9-a
  De curand am citit Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi si pot spune ca rezumatul este unul foarte bun. Consider ca ar ma trebui sa mai apara si conflictul cu rudele din partea tatalui lui Stefan si prieteniile multumita razboiului.
 • 07.02.2021
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  ma asteptam sa gasesc un eseu construit conform structurii unui subiect III de la bacalaureat, cu urmarirea reperelor aferente: tema, viziunea, secvente semnificative, elemente de compozitie etc.
  Îți mulțumim pentru review și ne pare rău că materialul nu a fost conform așteptărilor tale. Cu toate acestea, vrem să menționăm că eseurile urmează structura subiectului III de la examenul de Bacalaureat, însă ele sunt orientative. Mai mult, în aproape fiecare dintre eseurile care compun eBook-ul destinat romanului vei găsi detalii despre temă, titlu, elementele de compoziție, etc. De asemenea, în ceea ce privește secvențele reprezentative, există un material dedicat. Sfatul nostru, pentru fiecare elev care accesează aceste materiale, este acela de a citi în întregime fiecare eBook, întrucât este mult ca ușor ca la final să poată construi propriul eseu despre operă și își pot forma o opinie personală în legătură cu textul. Mult succes!
  Scris de: Editorii Liceunet.ro
 • 25.03.2022
  M-a ajutat foarte mult.
 • 23.02.2022
  Scris de Elev in clasa a 10-a
  CEL MAI TOP SSITE