Lock

Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război

Lock

„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu este un roman interbelic, modern, al experienței, subiectiv și de analiză psihologică, ce redă drama lui Ștefan Gheorghidiu, personajul principal al acestei opere. Gheorghidiu reprezintă intelectualul inadaptat care aspiră la sentimentul de iubire absolută, iar din acest motiv suferă un eșec în plan sentimental în momentul în care constată că Ela, soția lui, nu este așa cum și-ar fi dorit el.

Opera este construită în jurul temei războiului și ilustrează violența și tragismul războiului prin experiențele trăite de personajul principal în timpul Primului Război Mondial. În romanul lui Camil Petrescu realitatea și amintirile personajului se întrepătrund, iar timpul real, prezent se împletește cu timpul subiectiv.

Întrucât opera lui Camil Petrescu se numără printre cele pe care trebuie să le studiezi pentru examenul de Bacalaureat, echipa Liceunet ți-a pregătit un eBook care conține toate detaliile importante pe care trebuie să le cunoști astfel încât să reușești să scrii un eseu cât mai complex. Este esențial să știi în detaliu subiectul romanului și modul în care se desfășoară evenimentele, motiv pentru care îți punem la dispoziție atât un rezumat pe scurt, cât și un rezumat pe capitole. De asemenea, ți-am pregătit și un comentariu, iar acest material conține noțiunile esențiale pe care trebuie să le ai în vedere atunci când scrii un eseu despre romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”.

În plus, dacă ai nevoie de o sursă de inspirație pentru a scrie un eseu de tipul celui întâlnit la subiectul III de la examenul de Bacalaureat vei găsi următoarele materiale: tema și viziunea despre lume, particularități de construcție a unui personaj, relația dintre două personaje, particularitățile romanului și modul în care se reflectă o temă în roman. De mare ajutor îți va fi și materialul în care sunt prezentate cele mai semnificative secvențe din text, printre acestea numărându-se discuția de la popotă și plimbarea la Odobești.

De asemenea, dacă ai nevoie de ajutor pentru a contura portretul personajelor, aici găsești caracterizarea lui Ștefan Gheorghidiu, a Elei, a domnului G, precum și câteva detalii despre unchiul Tache. Nu în ultimul rând, ți-am pregătit o fișă de lectură, detalii despre perspectiva narativă, planurile narative, relația incipit-final, precum și alte eseuri care să te ajute să înțelegi mai clar romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”.

 

Autori: Ana Maria Mureșan, Gianina Haneș, Alexandra Jebelean, Ioana Mititelu

Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu  - Interpretarea textului literar

Editura Better Students

Timișoara

2023

ISBN 978-606-95649-3-6

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război

[54]
Review-urile utilizatorilor
 • 07/22/2015
  Scris de Elev in clasa a 9-a
  De curand am citit Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi si pot spune ca rezumatul este unul foarte bun. Consider ca ar ma trebui sa mai apara si conflictul cu rudele din partea tatalui lui Stefan si prieteniile multumita razboiului.
 • 06/04/2015
  Scris de Elev in clasa a 11-a
  Este un referat fantastic în care este comparat romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (scris de Camil Petrescu) şi filmul cu acelaşi titlu.
 • 03/25/2022
  M-a ajutat foarte mult.
 • 02/22/2022
  Scris de Elev in clasa a 10-a
  CEL MAI TOP SSITE