Rezumat

Rezumatul romanului Patul lui Procust de Camil Petrescu îți va fi de mare ajutor pentru a înțelege ce se petrece în cele trei planuri în care este împărțită opera, dar te va ajuta și să elaborezi materiale mai ample despre acest text.

„Patul lui Procust”, publicat de către Camil Petrescu în perioada interbelică, este un roman psihologic şi subiectiv care ilustrează viziunea despre lume şi creaţie a autorului, surprinzând totodată sincronizarea literaturii române cu literatura universală. Optând pentru un roman modern de tip proustian, Petrescu pune semnul egalităţii între literatură şi experienţa trăită, opera sa fiind compusă din „dosare de existenţă” care conferă textului autenticitate. 

Romanul are la bază trei planuri: primul îi aparţine doamnei T., al doilea lui Fred Vasilescu, iar cel de-al treilea autorului. O parte importantă a romanului este reprezentată de cele trei scrisori pe care doamna T. le trimite autorului la iniţiativa acestuia, povestindu-i întâmplări marcante ale vieţii ei, în special de natură amoroasă. Maria T. Mănescu, numită de autor doamna T., revine în ţară în urma unei căsnicii eşuate şi îşi deschide un magazin de mobilă în Bucureşti. Ea îl cunoaşte pe tânărul pilot Fred Vasilescu şi se îndrăgostește iremediabil de acesta, numindu-l X în scrisorile sale. Notele de subsol ale autorului sunt cele care dezvăluie identitatea acestuia. Povestea de dragoste a celor doi se încheie în mod misterios, iar doamna T., dezamăgită fiind, i se dăruieşte lui D., un bărbat care o iubea foarte mult încă dinainte de a se căsători.

Al doilea plan al romanului cuprinde Jurnalul lui Fred Vasilescu şi Epilog I. Jurnalul intitulat Într-o după-amiază de august prezintă fragmentar relaţia dintre Fred şi doamna T., dar şi relaţia poetului Ladima cu actriţa frivolă Emilia Răchitaru.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in