Momentele subiectului

„Patul lui Procust” este cel de-al doilea roman scris de Camil Petrescu, fiind publicat cu trei ani după „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, în anul 1933. Opera reprezintă o importantă contribuție la consolidarea romanului modern în literatura română, înfățișând societatea ca pe un izvor al limitărilor, un spațiu care-i elimină pe cei ce  refuză să respecte un anumit tipar.

Expozițiunea

Spre deosebire de romanul realist obiectiv, unde faptele sunt relatate în ordine cronologică, de către o singură voce narativă și urmând întocmai structura impusă de momentele subiectului, în romanul de față (roman subiectiv), acțiunea este discontinuă. Subiectul romanului este construit în funcție de cele două povești de dragoste: cea dintre doamna T și Fred Vasilescu, alături de cea dintre George Ladima și Emilia Răchitaru. Astfel, în expozițiune, personajul-narator o cunoaște pe doamna T. (Maria Mănescu), cerându-i să joace un rol într-o piesă de-a sa. 

Intriga

Deși aceasta refuză, acceptă, în schimb, să îi dezvăluie, în scris, câteva evenimente care i-au marcat profund viața. ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in