Tema și viziunea despre lume

Tema și viziunea despre lume în romanul „Patul lui Procust” de Camil Petrescu poate fi tema pe care o vei primi la examenul de Bacalaureat la limba și literatura română, motiv pentru care pe această pagină echipa Liceunet ți-a pregătit un eseu care respectă pașii menționați în barem.

„Patul lui Procust”, publicat de către Camil Petrescu în perioada interbelică, este un roman psihologic care ilustrează viziunea despre lume și creație a autorului, surprinzând totodată sincronizarea literaturii române la literatura universală. Pentru a înțelege viziunea despre lume a autorului și modul în care aceasta se oglindește în construcția temei și a subiectului este necesar să precizăm faptul că Petrescu optează pentru un roman modern de tip proustian, caracterizat prin autenticitate, spontaneitate și subiectivitate.

Inspirat de romancierul francez Marcel Proust, Petrescu așază la temelia viziunii sale următorul crez artistic, pe care îl regăsim aplicat și în „Patul lui Procust”: „Să nu descriu decât ceea ce văd, ceea ce aud, ceea ce înregistrează simțurile mele, ceea ce gândesc eu…”. Astfel, scriitorul pune bazele unui roman subiectiv, narațiunea relatându-se la persoana I. Prin urmare, cititorul are acces la sentimentele intime ale personajelor, tema romanului, iubirea, fiind prezentată din mai multe puncte de vedere care descriu experiențe de dragoste cu finaluri dramatice.

Perspectiva ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in