Lock

Relația dintre două personaje

Lock

Relația dintre Fred Vasilescu și doamna T. este cea mai reprezentativă pentru a putea răspunde la cerința de a scrie un eseu în care să redai relația dintre două personaje dintr-un roman psihologic studiat.

„Patul lui Procust”, publicat de către Camil Petrescu în perioada interbelică, este un roman psihologic și subiectiv care ilustrează viziunea despre lume și creație a autorului, surprinzând totodată sincronizarea literaturii române cu literatura universală. Optând pentru un roman modern de tip proustian, Petrescu pune semnul egalității între literatură și lumea trăită, lucrarea sa caracterizându-se prin autenticitate, spontaneitate și subiectivitate. Fred Vasilescu și doamna T. sunt personaje principale ale romanului, construite cu ajutorul unor tehnici moderne care le asigură credibilitatea, autorul lăsând cititorii să recompună singuri imaginea de ansamblu a relației lor.

Fred Vasilescu și doamna T. formează unul dintre cuplurile care ocupă un loc central în roman, celălalt fiind alcătuit din Ladima și Emilia Răchitaru. Modul în care sunt conturate cele două povești de dragoste este unul extrem de original și în strânsă legătură cu viziunea despre lume și creație a scriitorului. Inspirat de romancierul francez Marcel Proust, Petrescu așază la temelia viziunii sale următorul crez artistic, pe care îl regăsim aplicat și în „Patul lui Procust”: „Să nu des...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in