Relația dintre două personaje

Relația dintre Fred Vasilescu și doamna T. este cea mai reprezentativă pentru a putea răspunde la cerința de a scrie un eseu în care să redai relația dintre două personaje dintr-un roman psihologic studiat (unde am ales Patul lui Procust de Camil Petrescu), întâlnită atât la sesiunea specială a examenului din 2013 (27 iunie), cât și la sesiunea iunie-iulie a examenului din 2015, profilul uman.

Fred Vasilescu şi doamna T. formează unul dintre cuplurile care ocupă un loc central în roman, celălalt fiind alcătuit din Ladima şi Emilia Răchitaru. Modul în care sunt conturate cele două poveşti de dragoste este unul extrem de original şi în strânsă legătură cu viziunea despre lume şi creaţie a scriitorului. Inspirat de romancierul francez Marcel Proust, Petrescu aşază la temelia viziunii sale următorul crez artistic, pe care îl regăsim aplicat şi în Patul lui Procust: «Să nu descriu decât ceea ce văd, ceea ce aud, ceea ce înregistrează simţurile mele, ceea ce gândesc eu…». Astfel, scriitorul pune bazele unui roman subiectiv, naraţiunea relatându-se la persoana I. Prin urmare, cititorul are acces la sentimentele intime ale personajelor, acestea confesându-se sub diverse forme.

Relaţia dintre Fred Vasilescu şi doamna T. se construieşte treptat, din informaţiile furnizate de către aceştia prin mijloace diferite (jurnal, scrisori), dar şi cu ajutorul notaţiilor autorului. Perspectiva narativă relativizată se află în concordanţă cu cele trei planuri ale romanului.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in