Particularități de construcție a unui personaj

Vei reuși să scrii o caracterizare complexă a personajului Fred Vasilescu, protagonistul romanului Patul lui Procust, și vei putea evidenția tehnicile moderne de analiză psihologică pe care le utilizează autorul pentru a-i construi portretul, folosind informațiile de pe această pagină. Totodată, aceasta este o variantă de rezolvare pentru cerința de a scrie un eseu în care să prezinți particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic studiat, întâlnită la sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului din 2014. Același material îl poți folosi și pentru a răspunde la cerința subiectului III din cadrul sesiunii iunie-iulie 2016, profilul uman.

Fred Vasilescu este personajul principal masculin, individual, complex prin problematica pe care o propune şi modern prin modalităţile de construcţie, dar şi prin ilustrarea tipologiei intelectualului lucid. Trăsăturile personajului sunt evidenţiate cu ajutorul unor tehnici moderne de analiză psihologică, dar şi prin multiplicarea perspectivei.

Prin intermediul caracterizării directe, realizate de autor în notele de subsol ale romanului, sunt evidenţiate date biografice, dar şi aspecte care ţin de portretul moral. Astfel, aflăm faptul că tânărul aviator Fred Vasilescu este fiul industriaşului milionar Tănase Vasilescu-Lumânăraru, personaj care apare în romanul Ultima noapte de dragoste întâia noapte de război. Trăsăturile morale reliefate direct de autor conturează imaginea unui bărbat cunoscut în lumea mondenă, care atrage toate privirile şi este mereu în centrul atenţiei, fiind un adevărat lider.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in