Particularități ale romanului

Cel de-al doilea roman scris de Camil Petrescu, „Patul lui Procust”, a fost  publicat pentru prima dată în anul 1933, la trei ani după apariția romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Opera a contribuit masiv la consolidarea romanului modern în literatura română, Camil Petrescu aducând mereu în atenția cititorilor eroi moderni, intelectuali, cu o puternică dorință de a fi înțeleși și împliniți alături de oameni mult prea diferiți de ei.

Titlul operei face referire la un subiect aparținând mitologiei grecești, și anume, povestea lui Procust. Astfel, pe parcursul romanului, între personaje au loc relații romantice, dar și profesionale, desfășurate după modelul „patului lui Procust”, unde nimeni este liber să-și exprime sentimentele în mod sincer, fără a simți nevoia să se apere de ceilalți. Societatea funcționează, într-adevăr, asemenea unui pat al lui Procust, văzut ca spațiu limitant, unde aspirațiile către un ideal desconsiderat de colectivitate sunt respinse. Acesta este un tipar existențial impus tuturor membrilor societății, urmând ca cei ce refuză să se conformeze să fie supuși izolării. 

În romanul de față, unele dintre personaje au impresia limitelor, pe când, în cazul altora, acestea sunt cât se poate ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in