Eseu

„Patul lui Procust” este unul dintre cele mai faimoase romane scrise de Camil Petrescu. Fiind unul dintre cei mai importanți autori ai literaturii române, operele sale apar adesea în cadrul subiectelor pentru examenul de Bacalaureat. Mai jos vei regăsi un eseu ce însumează cunoștințele necesare despre „Patul lui Procust”, după cum urmează: date despre operă, semnificația titlului, tema operei, viziunea autorului, elemente de structură și compoziție, perspectiva narativă.

Eseu

Informațiile pe care le găsești pe această pagină te vor ajuta să îți reamintești cele mai importante detalii despre acest roman, însă pentru a fi sigur că vei scrie un eseu complet, care să respecte în întregime cerința de la examenul de Bacalaureat, citește și celelalte eseuri pe care le găsești în subcapitolele acestei pagini.

„Patul lui Procust” este al doilea roman al lui Camil Petrescu, fiind publicat pentru prima dată în anul 1933, la trei ani după „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Opera  a contribuit decisiv la consolidarea romanului românesc modern. În spiritul modernismului lovinescian, Camil Petrescu fundamentează principiul sincronismului (sincronizarea literaturii române cu cea europeană) în opera sa. 

Titlul operei face referire la povestea lui Procust, provenită din mitologia greacă. Relațiile romantice și profesionale dintre personajele romanului se desfășoară ca într-un pat al lui Procust, în cadrul căruia nimeni nu se simte liber să-și exprime cu adevărat sentimentele. Societatea este asemănată cu un pat al lui Procust, văzut ca spațiu limitant, în cadrul căruia aspirațiile către un ideal devalorizat de societate sunt respinse. Același tipar existențial le este impus tuturor, iar cei care nu-l respectă sunt sortiți ostracizării sociale. Personajele fie au impresia, fie conștientizează că le sunt impuse limite în societatea în care trăiesc. Cel mai ilustrativ exemplu este cel al lui Fred Vasilescu, personaj care era liber (comparativ cu alte personaje) să-și trăiască povestea de iubire alături de doamna T., dar sabotează de unul singur relația, temându-se de pierderea sinelui. 

Tema centrală a romanului este lupta interioară al intelectualului idealist, absorbit până la obsesie de ideea atingerii absolutului atât în dragoste, cât și î...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in