Fred Vasilescu

„Patul lui Procust”, publicat de către Camil Petrescu în perioada interbelică, este un roman psihologic și subiectiv care ilustrează viziunea despre lume și creație a autorului, surprinzând totodată sincronizarea literaturii române la literatura universală. Optând pentru un roman modern de tip proustian, Petrescu pune semnul egalității între literatură și lumea trăită, opera sa fiind compusă din „dosare de existență” care conferă textului autenticitate.

Astfel, protagonistul Fred Vasilescu este construit cu ajutorul unor tehnici moderne care îi asigură credibilitatea, autorul lăsând cititorii să recompună singuri imaginea de ansamblu.

Inspirat de romancierul francez Marcel Proust, Petrescu așază la temelia viziunii sale următorul crez artistic, pe care îl regăsim aplicat și în „Patul lui Procust”: „Să nu descriu decât ceea ce văd, ceea ce aud, ceea ce înregistrează simțurile mele, ceea ce gândesc eu…”. Astfel, scriitorul pune bazele unui roman subiectiv, narațiunea relatându-se la persoana I. Prin urmare, cititorul are acces la sentimentele intime ale protagonistului, pe care acesta le notează în jurnalul înmânat ulterior autorului.

Fred Vasilescu este personajul principal masculin, individual, complex prin problematica pe care o propune și modern prin modalitățile de...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in