Rezumat pe acte

Rezumatul pe acte al dramei Jocul ielelor de Camil Petrescu te va ajuta să îți reamintești ce se petrece în fiecare dintre cele douăsprezece tablouri în care este împărțită opera, iar astfel să înțelegi viziunea autorului și să dai răspunsuri cât mai potrivite la școală și la Bacalaureat.

„Prima dramă scrisă de Camil Petrescu, o „operă deschisă”, „Jocul ielelor” este o dramă de idei, psihologică și de conștiință, aparţinând modernismului interbelic, ce tratează problema adaptării intelectualului la condițiile mediocre ale societății. Camil Petrescu inovează prin abordarea unor probleme de actualitate...

În primul act trăsăturile fizice ale personajului principal sunt prezentate prin caracterizarea directă, notată în didascalii: «Gelu e un bărbat ca de 27-28 de ani, de o frumusețe mai curând feminină, cu un soi de melancolie în privire, chiar când face acte de energie». Detaliile vestimentare ne prezintă un om «destul de elegant îmbrăcat, deși fără preocupări anume», capabil să înfrunte orice privire: «Privește totdeauna drept în ochi pe cel cu care vorbește, și asta îi dă o autoritate deosebită». Fiind directorul ziarului «Dreptatea socială», Gelu Ruscanu deține o scrisoare de dragoste trimisă de Maria Sinești, soția ministrului justiției, Șerban Saru-Șinești. În acea scrisoare, Maria, fosta iubită a lui Gelu îi dezvăluie acestuia cum soțul ei ar fi asasinat-o pe bătrâna Manitti, pentru a pune mâna pe un milion de lei aur, distrugând mai apoi testamentul acesteia. Cuprins de dorința de a face dreptate, Ruscanu vrea să publice scrisoarea.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in