Tema și viziunea despre lume

Cerința de a scrie un eseu în care să prezinți tema și viziunea despre lume în opera dramatică Jocul ielelor de Camil Petrescu nu s-a regăsit la niciuna dintre sesiunile anterioare ale examenului de Bacalaureat, însă echipa Liceunet ți-a pregătit pe această pagină un eseu pe care îl poți folosi ca model în cazul în care ți se va cere să scrii un astfel de material.

„Întrucât pune accentul pe construirea personajelor cu puternice frământări ṣi idealuri utopice, Camil Petrescu își conturează viziunea conform căreia intelectualii nu pot aplica în realitatea concretă experiențele din lumea ideilor pure. Personajele sale sunt individualități puternice, căci «o dramă nu poate fi întemeiată pe indivizi de serie, ci axată pe personalități puternice, a căror vedere îmbrățișează zone pline de contraziceri».

Tema piesei este strâns legată de viziunea despre lume ṣi viaţă a autorului. Se pune accent pe conceperea iubirii la modul absolut și pe dreptate, văzută ca absolut veritabil. Drama provine din incapacitatea omului de a accepta că există posibilitatea neconcordanței între ideile imaginate și cele reale, un posibil compromis fiind greu de înțeles și acceptat. Prin urmare, tema piesei este drama autoiluzionării, provenită din confruntarea ideilor din conștiință, cu cele din realitatea degradată. Titlul operei trimite la descifrarea dramei, fiind o metaforă care ilustrează chiar jocul ideilor.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in