Relația dintre două personaje

Îți vei putea reaminti cum evoluează relația dintre Gelu Ruscanu, personajul principal al dramei Jocul ielelor de Camil Petrescu, și Șerban Saru-Sinești, citind explicațiile de pe această pagină.

Dramă de idei, psihologică și de conștiință, aparținând modernismului interbelic, „Jocul ielelor” tratează problema adaptării intelectualului la condițiile mediocre ale societății. Camil Petrescu inovează prin abordarea unor probleme de actualitate (căutarea absolutului, inadaptarea la realitatea degradată etc.) într-o manieră inedită. Prin cele două personaje, Gelu Ruscanu și Șerban Saru-Sinești, autorul își conturează viziunea conform căreia intelectualii nu pot aplica în realitatea concretă experiențele din lumea ideilor pure. 

Gelu Ruscanu este personajul principal, masculin și complex prin problematica pe care o expune. Personaj secundar, ministru al justiției, Șerban Saru-Sinești intră în contact cu Gelu, relația dintre ei conturându-se treptat, pe măsură ce dezvăluirile ies la suprafață. Personajele sunt caracterizate în mod direct, de autor și de celelalte personaje, dar și indirect, trăsăturile lor fiind astfel deduse din relația cu celelalte personaje, sau chiar din comportamentul acestora. Un alt procedeu de caracterizare prezent în text este autocaracterizarea, prin care aflăm modul în care se consideră personajele însele...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in