Particularități de construcție a unui personaj

Gelu Ruscanu este personajul principal al dramei Jocul ielelor de Camil Petrescu, iar pentru a te ajuta să îi realizezi caracterizare îți punem la dispoziție informații legate de metodele pe care le folosește autorul pentru a-i construi portretul, însoțite de citate relevante din text. Totodată, citind această pagină vei ști cum să răspunzi la cerința de a scrie un eseu în care să prezinți particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text dramatic studiat.

Prima dramă scrisă de Camil Petrescu, o „operă deschisă”, „Jocul ielelor” este o dramă de idei, psihologică și de conștiință, aparținând modernismului interbelic, ce tratează problema adaptării intelectualului la condițiile mediocre ale societății. Camil Petrescu inovează prin abordarea unor probleme de actualitate (căutarea absolutului, inadaptarea la realitatea degradată, neacceptarea valorilor imorale etc.) într-o manieră inedită. Întrucât pune accentul pe construirea personajelor cu puternice frământări și idealuri utopice, autorul își conturează viziunea conform căreia intelectualii nu pot aplica în realitatea concretă experiențele din lumea ideilor pure. 

Gelu Ruscanu este personajul principal, masculin și complex prin problematica pe care o expune. El este caracterizat în mod direct, de autor și de celelalte personaje, dar și indirect, trăsăturile sale fiind astfel deduse din relația cu celelal...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in