Eseu

Întrucât pregătirea pentru examenul de Bacalaureat necesită cunoașterea detaliată a unui număr mare de opere literare, eseul de mai jos te va ajuta în procesul de sintetizare a celor mai relevante informații despre opera „Jocul ielelor”. Acesta conține, după cum urmează: date despre operă, semnificația titlului, tema principală, viziunea autorului, conflict, elemente de structură și compoziție. Totuși, pentru a reuși să scrii un eseu cât mai complex, citește și eseurile incluse în acest eBook.

Eseu

„Jocul ielelor” este o dramă de conștiință scrisă de Camil Petrescu, inițiatorul „dramei absolute” în teatrul românesc. În plan psihologic, opera este construită prin explorarea unor concepții idealiste, imposibil de aplicat în lumea reală. Prima variantă a operei datează din 1916, după care Camil Petrescu a realizat mai multe variante, piesa fiind publicată abia în anul 1947, în volumul său de teatru. 

Titlul operei („Jocul ielelor”) este compus din două cuvinte (ambele substantive comune) și face referire la o veche legendă cu origini în folclor: legenda ielelor. Asemeni consecințelor descoperirii dansului interzis al ielelor, când mintea umană percepe ideea absolutului și dorește concretizarea ei, omul este sortit pieririi. Cel ce aspiră către absolut va fi blestemat la un trai îngreunat veșnic de drama neîmplinirii, a căutării imposibilului.

Tema principală a operei este reprezentată de criza de conștiință a protagonistului, survenită în urma unui conflict desfășurat în planul ideilor absolute. Personajul principal încearcă zadarnic și insistent să le aplice în realitatea concretă, deși ele sunt menite să rămână în planul ideilor, și nu în cel al concretului. Eroul se condamnă astfel la un destin nefericit, cauzat atât de luciditatea prin care acesta își asumă...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in