Lock

Comentariu

Lock

Comentariul dramei „Jocul ielelor” de Camil Petrescu este un material amplu pe care îl poți folosi fie pentru a învăța cum se scrie un eseu pentru subiectul III de la examenul de Bacalaureat, fie pentru a aprofunda opera și pentru a înțelege mai bine mesajul autorul…

...

...

Tema

Eseul tău trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume, acestea din urmă influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Totodată, este important ca aceste două aspecte să fie precizate, pentru că ele concentrează ideea de bază pe care autorul încearcă să o transmită cititorului.

Exemplu

Întrucât pune accentul pe construirea personajelor cu puternice frământări și idealuri utopice, Camil Petrescu își conturează viziunea conform căreia intelectualii nu pot apli…

...

Rezumat

Rezumatul dramei „Jocul ielelor” trebuie să conțină toate momentele-cheie fără a adăuga observații personale sau detalii irelevante (precum un rezumat pe scurt). Totuși, este recomandat să realizezi și interpretarea unor scene importante din „Jocul ielelor”.

Astfel, profesorul va putea observa faptul că ai înțeles semnificația textului, nu doar ai memorat conținutul dramei pentru a scrie un rezumat pe fugă. La fel de important este să ții cont și de structura rezumatului, fiind recomandat să ai în vedere împărțirea pe acte.

Exemplu de rezumat pentru Jocul ielelor

Alcătuită din douăsprezece tablouri, împărțite în scene, drama este structurată în trei acte, destinate reprezentării scenice, intervenția directă a autorului în text fiind posibilă cu ajutorul didascaliilor. Acțiunea are loc în preajma Primului Război Mondial, personajul principal fiind Gelu Ruscanu, dezamăgit de valorile concrete existențiale, în contradicție cu valorile teoretice. 

Primul act ni-l prezintă pe personajul prin…

...

Caracterizarea lui Gelu Ruscanu

Caracterizarea lui Gelu Ruscanu, personajul principal al dramei „Jocul ielelor” trebuie să prezinte statutul pe care i-l conferă autorul în cadrul operei, trăsăturile care reies din acțiunile pe care acesta le întreprinde, dar și trăsăturile ce ies la iveală din relația cu alte personaje.

Nu uita să precizezi faptul că autorul îl descrie pe Gelu prin procedeul caracterizării directe, în special trăsăturile fizice, prin procedeul caracterizării indirecte, dar și prin autocaracterizare, pe care autorul o folosește îndeosebi pentru a prezenta trăirile interioare ale personajului. 

Exemplu

Gelu Ruscanu este personajul principal, masculin și complex prin problematica pe care o expune. El este caracterizat în mod direct, de autor și de celelalte personaj…

...

Apartenența la modernismul interbelic

Fiind o dramă modernă, interbelică, „Jocul ielelor” prezintă toate caracteristicile acestui curent literar. În paragrafele care urmează poți găsi semnele adaptării la standardele europene.

Astfel, vei putea dovedi cu ușurință faptul că piesa aparține modernismului.

Exemplu

Îmbrățișând teoria modernismului lovinescian, Camil Petrescu promovează principiul sincronismului, încurajând adaptarea literaturii române l…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in