Rezumat

Citind rezumatul dramei Act venețian de Camil Petrescu îți vei reaminti ce se petrece în fiecare dintre cele trei acte ale operei.

„Act venețian” este o operă dramatică scrisă de către Camil Petrescu în anul 1919, realizată special pentru a fi pusă în scenă. În construcția sa, autorul a folosit atât elemente specifice ca dialogul sau monologul, cât și indicațiile scenice. Dramatismul operei reiese atât din conflictele societății, cât și din cele ale personajului principal, Pietro Gralla. Acțiunea se desfășoară în două tablouri, iar opera este structurată în trei acte, care sunt organizate în scene. Autorul a plasat acțiunea dramei în secolul al XVIII-lea, în Veneția, Camil Petrescu prezentând o societate degradată. 

Primul act debutează cu imaginea lui Pietro Gralla, aflat în palatul său, stând aplecat asupra unor machete de nave, încercând să conceapă o strategie alături de Nicola, servitorul său. Încă de la început aflăm că Pietro Gralla, personajul principal al dramei, a devenit din sclav, oficial al republicii venețiene și comandant al flotei. Soția sa asistă și ea la pregătiri, punând întrebări ce îi trezesc acestuia amintiri din bătăliile care i-au adus medalii de la conducători de state și de la papă. Pietro își exprimă îngrijorarea față de lupta ce urma să aibă loc la Veneția, deoarece nu a putut să vadă vasele aflate în revizie și se confruntă cu amânări constante.

La el se prezintă Marcello Mariani (Cellino), urmașul unei familii nobile din Veneția, prezentat ca fiind un tânăr amator de plăceri, care în cei șase ani de când este comandant al uneia dintre fregate, nu a urcat niciodată la bordul navei. Atitudinea sa trufașă îl enervează pe conte, care îl jignește, îi cere demisia și îl provoacă la duel. Fiind speriat de atitudinea lui Pietro, Cellino își scrie demisia.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in