Relația dintre două personaje

Pentru a evidenția relația dintre două personaje ale dramei Act venețian de Camil Petrescu este important să urmărești legătura dintre Pietro Gralla, personajul principal al dramei, și Marcello Mariani (Cellino), personaj secundar, antagonist. Citind explicațiile de pe această pagină vei vedea cum este realizată antiteza dintre cele două personaje, dar vei ști și să răspunzi la cerința pe care au primit-o elevii de la profilul uman la Bacalaureatul din data de 30 iunie 2014.

„Autorul prezintă cele două personaje în antiteză încă de la începutul operei. Folosindu-se de procedeul caracterizării indirecte, prin intermediul dialogului, Pietro Gralla este portretizat ca fiind un intelectual cu origini obscure, ce a ajuns din sclav, oficial al vechii republici venețiene și conte. La polul opus, Cellino are origini nobile, el provenind din familia de Mariani, «înscrisă în Cartea de aur de la 1214, iar de la 1534, baroni ai Sfântului Imperiu...». Condiția sa nobilă este subminată de către autor, care și de această dată, folosindu-se de procedeul caracterizării indirecte, prin dialogul dintre acesta și Pietro, îl prezintă ca fiind «rățoi gătit», «rămășița unui neam ilustru», «tânăr putred» sau «lepădătură».

Relația dintre cele două personaje evoluează treptat pe măsură ce avansează acțiunea, aceasta fiind prezentată și prin intermediul conflictului militar dintre cei doi.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in