Particularități de construcție a unui personaj

Pietro Gralla este personajul principal al textului și reprezintă tipul intelectualului în căutarea absolutului în iubire. Pentru a vedea ce metode de caracterizare folosește Camil Petrescu și care sunt trăsăturile de caracter dominante, ți-am pregătit acest este pe care îl poți folosi și ca model pentru a răspunde la cerința de a prezenta particularitățile de construcție a unui personaj, primită de elevii de la profilul real la Bacalaureatul din data de 26 mai 2014.

„Prin caracterizare directă autorul ilustrează trăsăturile fizice, de unde aflăm că Pietro Gralla este un bărbat matur, «ca de 40-45 de ani» ṣi «înalt:. Mai mult, pornind de la trăsăturile fizice putem evidenţia ṣi anumite trăsături de caracter, scriitorul descriindu-l pe Pietro Gralla ca având «gura mare» și «nas puternic», caracteristici care sugerează tărie de caracter și autoritate. De asemenea, prin același procedeu, Camil Petrescu mai trasează câteva trăsături de personalitate ale personajului, acesta fiind «impulsiv» și având o «fierbere interioară fără egal».

El este portretizat ca fiind intelectual, dar unul cu origini obscure. Pietro a fost sclav, apoi a devenit corsar, reușind să urce pe scara ierarhică a societății, pe poziția de proveditor, oficial al vechii republici venețiene ce se ocupă de guvernarea unei provincii.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in