Fișă de lectură

Titlul operei literare: „Act venețian”

Autorul: Camil Petrescu

Date despre operă: Piesa „Act venețian” a fost scrisă în anul 1919, însă Camil Petrescu adaugă încă două acte în 1945-1946. Premiera dramei a avut loc în data de 7 decembrie 1963 la Teatrul „Nottara” din București.

Date importante despre viața și activitatea autorului:

Camil Petrescu este amintit în literatura română ca inițiator al romanului modern. Născut în data de 22 aprilie 1894 la București, el a fost un romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet.

Începutul carierei sale literare este marcat de participarea la ședințele cenaclului „Sburătorul”,  condus de Eugen Lovinescu. În revista „Sburătorul” sunt publicate și primele poezii ale scriitorului. Debutul său editorial se petrece cu un volum de versuri în 1923. În 1939, este numit directorul Teatrului Național din București.

În 1947, Camil Petrescu devine membru al Academiei Române. Printre cele mai frecvente teme și motive întâlnite în operele sale se numără atât războiul, cât și intelectualul, veșnic aspirant către atingerea absolutului, în special în dragoste. Opera lui Petrescu se remarcă prin introspecția psihologică profundă, prin observarea vieţii interioare și analiza psihologică a conştiinţei personajelor sale.

Camil Petrescu s-a stins din viață în data de 14 mai 1957, la București.

Alte opere ale autorului:„Patul lui Procust”, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”...

Specia literară: Dramă

Genul literar: Genul...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in