Camil Petrescu
Camil Petrescu a pus capăt romanului tradițional și a rămas în literatura română ca inițiator al romanului modern.
Camil Petrescu | Opere incluse în programa pentru examenul de Bacalaureat
- Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război
- Patul lui Procust
- Jocul ielelor
- Act venețian
Camil Petrescu | Opere
1. Romane
- Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (1930)
- Patul lui Procust (1933)
- Un om între oameni (1953-1957, neîncheiat)
2. Dramaturgie
- Jocul ielelor
- Act venețian
- Suflete tari
3. Studii
- Teze și antiteze (1936)
- Modalitatea estetică a teatrului (1937)
- Husserl (1938)
- Doctrina substanței (postumă, 1988)
4. Nuvele
- Turnul de fildeș (1950)
- Moartea pescărușului (1950)
- Mănușile (1950)
- Cei care plătesc cu viața (1950)
5. Poezie
- Versuri. ldeea. Ciclul morții (1923)
- Transcedentalia (1931).
Camil Petrescu | Date despre autor
Petrescu s-a născut în data de 9/22 aprilie 1894 la București și a fost un romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet. El participă ca ofițer la Primul Război Mondial între 1916 și 1918, iar în timpul unui bombardament german își pierde auzul la o ureche. Infirmitatea îl va marca întreaga viață.
Începând cu anul 1920, Camil Petrescu participă la ședințele cenaclului „Sburătorul”, condus de Eugen Lovinescu. În revista ce poartă același nume, acesta publică primele poezii. Debutul său editorial se petrece cu un volum de versuri în 1923. Zece ani mai târziu, Camil Petrescu publică cel mai cunoscut și valoros roman al său, precum și unul dintre romanele importante ale Modernismului european, „Patul lui Procust”. În 1939 este numit directorul Teatrului Național din București, iar din 1947 este ales membru al Academiei Române.
Printre cele mai frecvente teme și motive întâlnite în operele lui Petrescu se numără: războiul (ca experiență decisivă a intelectualului, războiul ca iminență a morții, tragic și absurd) și intelectualul, prezentat drept victimă a propriilor drame interioare, dominat în permanență de setea de absolut, pe care nu o potolește niciodată. Opera lui Petrescu se remarcă prin introspecția psihologică profundă, prin observarea vieții interioare și analiza psihologică a conștiinței personajelor sale.
Camil Petrescu s-a stins din viață în data de 14 mai 1957, la București. Astfel, romanul social închinat lui Nicolae Bălcescu, intitulat „Un om între oameni”, va rămâne neterminat.

Camil Petrescu / Domeniul Public
Produsele noastre pentru Camil Petrescu
- Act venețianAsamblări mecanice, Limba și literatura română
Opera dramatică Act Venețian a fost scrisă de Camil Petrescu în anul 1919 cu scopul de a fi pusă în scenă. În acest scop, în construcția operei, autorul a folosit atât elemente specific, ca dialogul s (…)
- Jocul ielelorLimba și literatura română
„Jocul ielelor” este prima operă dramatică a lui Camil Petrescu, fiind considerată o dramă psihologică de idei, ce aparține modernismului interbelic. Textul are ca temă problema adaptării intelectualu (…)
- Patul lui ProcustLimba și literatura română
Patul lui Procust, romanul scris de Camil Petrescu, a fost publicat pentru prima dată în anul 1933 și este considerat un roman modern, psihologic, subiectiv, de tip proustian, datorită temei și proble (…)
- Suflete tariLimba și literatura română
„Suflete tari” de Camil Petrescu este o dramă în trei acte, care, la fel ca celelalte opere ale autorului, are ca temă principală drama eroului frământat de idealuri, dar care niciodată nu se material (…)
- Turnul de fildeș de Camil PetrescuLimba și literatura română
Turnul de fildeș este o nuvelă scrisă de Camil Petrescu și publicată pentru întâia oară în anul 1950 la Editura pentru literatură și artă. Acțiunea operei are loc în anul 1914, iar primele personaje c (…)
- Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de războiLimba și literatura română
„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu este un roman interbelic, modern, al experienței, subiectiv și de analiză psihologică, ce redă drama lui Ștefan Gheorghidiu, pers (…)
- Un om între oameniLimba și literatura română
Un om între oameni este numele unui roman scris de Camil Petrescu în perioada 1953-1957, însă rămas nefinalizat. Figura centrală a operei este Nicolae Bălcescu, autorul realizând, totodată, o radiogra (…)