Comentariu literar

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Pe drumuri de munte” este important să menționezi  niște date generale despre autor, precum și data primei publicări. De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

„Pe drumuri de munte” este o colecție de amintiri de călătorie, semnată de Calistrat Hogaș, unul dintre cei mai talentați povestitori români. Această lucrare conține însemnări din călătoriile autorului, ce se întind pe d…

...

Semnificația titlului

În ceea ce privește titlul operei, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. El nu a fost ales la întâmplare, ci are o deosebită semnificație privind modul în care autorul vede natura umană și transformările suferite de către aceasta. Fiecare cuvânt ce formează titlul romanului este important și trebuie analizat!

Exemplu

Titlul („Pe drumuri de munte”) se află în strânsă legătură cu personalitatea autorului, care este și protagonistul operei. Pasionat de călătoriile în munț…

...

Tema

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema reflectată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul operei „Pe drumuri de munte”, tema se află în strânsă legătură cu personalitatea protagonistului.

Exemplu

Tema lucrării este experiența călătoriei pe fondul legăturii puternice dintre om și natură, precum și dragostea față de meleagurile pitorești ale țării. Însuși Calistrat Hogaş declară, referitor la profunda sa legătură cu natura: „Nu ştiu cum vor fi alţii, cât despre mine, ştiu atâta, că prin măsura timpului de îndată ce rămâne pe voia slabă a p…

...

Rezumat scurt

Recomandăm realizarea rezumatului pe scurt al operei ținând cont de structura sa, și accentuând doar cele mai importante elemente, având în vedere faptul că are o întindere lungă, cuprinzând două volume. Astfel, în redactarea acestui rezumat vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul textului.

Exemplu

Opera este structurată sub forma a două părți: „Amintiri dintr-o călătorie” și „În Munții Neamțului”. Fiind inițial două volume separate, ele se reunesc în volumul de față, surprinzând slăbiciunea autorului față de frumusețile naturii, pe care le descrie cu măiestrie.

Prima parte începe cu capitolul „Spre mânăstiri”. De la bun început, Hogaș învață cititorul faptul că mersul pe jos este singura modalitate de transport care permite călătorului să observe pe îndelete tot ceea ce dorește să vadă. Astfel, acesta pornește la drum, împreună cu un prieten (de la Piatra până la Dorna). Cei doi ajung la o casă albă, pe prispa căreia dormeau gospodarul şi soția acestuia. Hogaș povestește cum a ridicat plapuma de pe nasul gospodarului, cerând indicații referitoare la drum. După răs…

...

Personaje

La acțiunea unui roman precum Pe drumuri de munte participă numeroase personaje, bine individualizate. În redactarea caracterizărilor personajelor vei avea în vedere stabilirea tipologiei personajelor (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestora (directă/indirectă). Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului Pe drumuri de munte.

Exemplu

Pe parcursul volumului „Pe drumuri de munte”, cititorul face cunoștință cu numeroase personaje, iar cele mai multe dintre ele sunt episodice, dominând o povestire anume (de exemplu, Ion Rusu, păr…

...

Descriere literară

Înainte de a formula demonstrația cum că o anume operă literară - Pe drumuri de munte - este o descriere, primul și cel mai important lucru de reținut este definiția acesteia. Această definiție trebuie să apară și în enunțul demonstrației tale. Astfel, profesorul va ști nu numai pe ce îți construieşti argumentele, dar și faptul că acestea sunt bazate pe informații valide. Pe lângă toate acestea, pentru a demonstra că Pe drumuri de munte este o descriere literară, trebuie să motivezi aceasta prin argumentarea trăsăturilor prezente de-a lungul textului studiat.

Exemplu

Descrierea literară prezintă diverse aspecte (un colţ din natură, o țară, un anotimp, un obiect, o persoană) prin intermediul imaginilor artistice, reflectând astfel sentimentele şi impresiile autorului. De asemenea, se utilizează figuri de stil, prin intermediul cărora autorul transfigurează elementele realităţii.

Descrierea apare atât în operele epice (precum…

...

Genul epic

Demonstrația cum că o anume operă literară aparține genului epic se face conform definiției acestuia. Astfel, opera epică este opera literară scrisă în versuri sau proză în care autorul îşi exprimă indirect sentimentele prin intermediul acţiunii şi al personajelor. Opera epică poate fi narată, iar acțiunea poate fi împărțită pe momentele subiectului. Modul de expunere principal este narațiunea, aceasta fiind însoțită de dialog.

Exemplu

„Pe drumuri de munte” este o operă epică, întrucât autorul (naratorul) își exprimă în mod indirect sentimentele, gândurile și ideile, cu ajutorul acțiunii și al personajelor. Astfel…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in