Formule de calcul prescurtat

Vrei să știi care sunt formulele de calcul prescurtat (clasa a 7-a) pe care le folosim mai des în exerciții și probleme? Dar și care sunt demonstrațiile lor sau pentru care formulă de calcul prescurtat exemplul dat de către profesorii noștri te va ajuta la temă sau la clasă?

Atunci accesează capitolul Formule de calcul prescurtat și învață cum se calculează rapid pătratul unei sume sau a unei diferențe a doi termeni (numite și pătratul unui binom) sau produsul sumei cu diferența acelorași termeni sau chiar și binomul la cub.

În cadrul acestui al doilea capitol al ghidului nostru, profesorii noștri experimentați ți-au pregătit pentru aceste formule de calcul prescurtat exemple detaliate, astfel încât să știi și să înveți cum să aplici fiecare formulă de calcul prescurtat în parte, pentru a obține un punctaj maxim la o lucrare sau concurs, dar și la examenul pe care îl vei susține la terminarea clasei a VIII-a.

Ai dori să vezi cum se aplică formulele de calcul prescurtat în exerciții rezolvate? Atunci, profesorii de matematică din cadrul echipei Liceunet ți-au pregătit pentru acele formule de calcul prescurtat exerciții rezolvate complet și pas cu pas, astfel încât să înveți mai ușor și repede noțiunile teoretice prezentate în pagina Formule de calcul prescurtat.

Pentru formulele de calcul prescurtat exercițiile rezolvate de către profesorii noștri pe care le vei găsi în această pagină sunt enunțate mai jos.

Exercițiul 1

Să se calculeze, utilizând formulele de calcul prescurtat:

  1. \left(3p+4z\right)^2; \left(\sqrt{6}e+\sqrt{3}f\right)^2;
  1. \left(3x^2-4y\right)^2; \left(\frac{a}{2}-2\right)^2;
  1. \left(\frac{b}{c}-\frac{m}{n}\right)\left(\frac{b}{c}+\frac{m}{n}\right); \left(7c^3-4\sqrt{d}\right)\left(7c^3+4\sqrt{d}\right);
  1. \left(\sqrt{2}p+\sqrt{3}q+\sqrt{5}r\right)^2; \left(\frac{a}{2}+\frac{b}{3}+\frac{c}{4}\right)^2.

Exercițiul 2

Utilizând formulele de calcul prescurtat, să se calculeze:

  1. 2\left(2t^2-1\right)^2+\left(t-3\right)\left(t+3\right)-7\left(t+3\right)^2;
  1. \left(2b+3c\right)\left(2b-3c\right)-\left(4b-c\right)^2+\left(b+2c+3\right)^2;
  1. \left(3x+\frac{1}{5}\right)^2-(3x-5)^2;
  1. \left(2x+\frac{1}{2}\right)^2+\left(\frac{5x}{2}-\frac{2}{3}\right)\left(\frac{5x}{2}+\frac{2}{3}\right)-\left(\frac{x}{3}-2\right)^2;
  1. \left(d+4\right)^2+\left(d-6\right)^2-\left(2d-\sqrt{3}\right)\left(2d+\sqrt{3}\right);
  1. \left(m+n+3\right)^2-\left(\sqrt{5}m+\sqrt{2}n\right)^2-\left(3m-n\right)^2.

Exercițiul 3

Avem următoarea expresie algebrică:

\begin{align*} 2\left\{(x-2)^2-\left[(x-1)(x+1)+(x+5)^2\right]+\left(x+\sqrt{2}+2\right)^2\right\} \end{align*}.

​Să se calculeze această expresie algebrică utilizând formulele de calcul prescurtat, apoi să se evalueze expresia pentru x=\sqrt{2}.

Așadar, accesează cu încredere pagina intitulată Formule de calcul prescurtat și vezi care este formula de calcul prescurtat de care ai nevoie și urmărește pentru aceste formule de calcul prescurtat exemplele pregătite pentru tine de către profesorii noștri de matematică.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in