Lock

Rezumat

Lock

„Doctor Jivago” este titlul unui roman scris de autorul rus Boris Pasternak. Din cauza perspectivei scriitorului asupra Revoluției bolșevice, cartea nu a putut fi publicată pe teritoriul Uniunii Sovietice și a apărut pentru prima dată în Italia, în anul 1957. Începând cu anul 2003, opera se studiază în mod obligatoriu în toate școlile ruse, figurând în programa școlară pentru clasa a unsprezecea.

Acțiunea romanului are loc începând cu anul 1905 și terminând cu debutul celui de-al Doilea Război Mondial. Protagonistul este Yuri Jivago, un medic militar rus, a cărui mamă murise pe când el era copil. Crescut de unchiul lui, Nikolai (Kolya), Yuri studiază medicina la Moscova, iar în timpul facultății, o cunoaște pe Tonya, cu care se căsătorește. Cei doi au un fiu, pe nume Sasha.

Trimis să își desfășoare activitatea într-un orășel, Yuri o cunoaște pe Lara, o femeie care-l fascinează mai presus de orice. El o mai văzuse de două ori: prima dată, mama ei încercase să se sinucidă, iar protagonistul observase un schimb suspect de priviri între Lara și un bărbat mai în vârstă, Komarovsky. A doua oară, Lara încercase să-l împuște tocmai pe Komarovsky în timpul unei petreceri, însă țintise greșit și nimer...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in