Lock

Ereditatea și variabilitatea lumii vii

Lock

În această parte a manualului îți explicăm ce presupune ereditatea și variabilitatea lumii vii. Atât ereditatea cât și variabilitatea lumii vii sunt studiate în liceu și fac parte din programa bacalaureatului la biologie vegetală și animală.

Ereditatea reprezintă conservarea specificității unui sistem biologic, în timpul reproducerii sale, conservare care asigură continuitatea în evoluție, legătura organică dintre generații, adică asemănarea dintre acestea. În același timp, pe lângă conținutul evolutiv, apare ca fenomen biologic fundamental, starea de neasemănare, de discontinuitate evolutivă, adică variabilitatea

În procesul de transmitere a caracterelor ereditare de la o generație la alta, nu are loc o transmitere ca atare a unui caracter. De exemplu, la nivelul zigotului uman nu se transmit „ochii albaștri” ca atare, dar se va transmite „ceva”, iar acel „ceva” va face ca în dezvoltarea ulterioară a embrionului uman să apară manifestat caracterul de ”ochi albaștri”. Ce este acest „ceva” și care sunt proprietățile sale? 

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in