Taxoni

Ramura biologiei care studiază grupele de organisme din punct de vedere al complexității structurale, al relațiilor de înrudire și al clasificării evolutive a speciilor, se numește taxonomie (sistematică).

Lumea vie este formată dintr-o mulțime de indivizi, care se deosebesc între ei. În această multitudine de indivizi, există grupuri care prezintă caractere asemănătoare din punct de vedere morfologic (structura internă și externă) sau fiziologic (funcția sau modul de funcționare a unui sistem, organ, sistem de organe etc).

Un asemenea grup de indivizi care se aseamănă între ei și au un strămoș comun, formează o specie. Denumirea științifică a speciei este în limba latină, este universală și este compusă din două cuvinte, astfel constituind nomenclatura binară (Canis lupus, Homo sapiens, Pronus somestica, etc). Primul cuvânt al denumirii științifice este se scrie întotdeauna cu literă mare.

Mai multe specii care se aseamănă între ele formează un gen.

Genurile înrudite formează o familie.

Mai multe familii cu caractere asemănătoare formează un ordin.

Ordinele sunt grupate în clase, iar clasele sunt grupate în încrengături (numite și filum).

Încrengăturile sunt grupate în regnuri, acestea cuprinzând în cele din urmă toate organismele vii.

Cele cinci regnuri sunt:

De asemenea, echipa Liceunet îți aduce mai multe referate auxiliare, cu ajutorul cărora poți aprofunda câteva dintre informațiile prezentate, sau cu ajutorul cărora poți crea propriile referate de nota 10:

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in