Lock

Țesuturi animale

Lock

Caracteristici principale

Țesutul este un grup de celule cu structură similară, organizate astfel încât să poată îndeplini împreună anumite funcții. Cu alte cuvinte, țesutul este o asociere de celule care formează împreună o unitate fiziologică. Țesuturile animale sunt formate, în general, din celule cu diametru relativ mic (10-20μm) comparativ cu diametrul celulelor vegetale (50-100μM), susținute adesea de componente non-celulare care formează matrixul extracelular. Spre deosebire de celulele vegetale, celulele animale nu au perete celular!

Atât la plante cât și la animale, organele corpului sunt alcătuite din mai multe tipuri de țesuturi. De aceea, atunci când analizăm un țesut la microscop, vom observa cel mai adesea mai multe tipuri de țesuturi în același preparat microscopic. La animale, există patru tipuri principale de țesuturi care intră în componența organelor corpului: țesutul epitelial, țesutul conjunctiv, țesutul muscular și țesutul nervos.

Țesuturile epiteliale

Țesuturile epiteliale acoperă suprafața externă a corpului și căptușesc organele interne. Rolul lor principal este de a proteja celelalte țesuturi și de a împiedica deshidratarea acestora. În funcție de localizarea lor, epiteliile pot căpăta și alte funcții: senzoriale, de excreție, de secreție, de transport și altele.

Epiteliile pot fi împărțite în trei clase principale, după funcția pe care o îndeplinesc: epitelii de acoperire, epitelii glandulare, epitelii secretoare.

Epiteliile de acoperire

Epiteliile de acoperire au rolul de a proteja suprafața corpului sau organele interne (de exemplu, protejează inima). Ele sunt țesuturi unistratificate sau pluristratificate avascularizate (fără vase de sânge). Țesuturile unistratificate se caracterizează prin faptul că toate celulele vin în contact cu o membrană sau lamină bazală

Celulele epiteliilor unistratficate pot avea forme variate. De exemplu, epiteliul tuburilor excretoare ale unor glande este format dintr-un singur strat de celule cuboidale; epiteliul tuburilor uterine este format dintr-un singur strat de celule alungite, ciliate. Unele epitelii formate dintr-un singur strat de celule au aspect pluristratificat din cauza poziției nucleilor în celule – aceste epitelii se numesc pseudostratificate și se găsesc, de exemplu, la nivelul traheei. În cazul epiteliilor pluristratificate, țesuturile au mai multe straturi de celule dintre care doar stratul bazal vine în contact cu lamina bazală – de exemplu, epiteliul esofagului este format din mai multe straturi de celule turtite.

Epiderma

Epiderma este un exemplu de țesut de acoperire pluristratificat. Din profunzime și până la stratul superficial, epiderma prezintă următoarele straturi:

  • stratul bazal, format dintr-un singur rând de celule așezate pe lamina bazală;
  • stratul spinos, format din mai multe rânduri de celule poligonale unite strâns între ele;
  • stratul granulos, format din câteva rânduri de celule aplatizate;
  • stratul lucidum, specific epidermei de la nivelul palmelor și al tălpilor, este format din celule aplatizate, pline cu keratină și care prezintă organite degenerate;
  • stratul cornos, format din câteva rânduri de celule foarte aplatizate, fără organite și pline de keratină; este stratul epidermei care se exfoliază periodic.

În structura epidermei sunt prezente și alte tipuri de celule decât cele epiteliale, iar acestea pot conferi epidermei diferite proprietăți. De exemplu, în st...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in