Lock

Funcția de reproducere

Lock

În acest capitol îți prezentăm funcția de reproducere la plante și animale. Exlicațiile noastre au scopul de a te ajuta să înțelegi mai bine biologia vegetală și animală, și să îți fie sprijin în pregătirea pentru un test sau examen la bio.

Organismele vii supraviețuiesc în mediul lor de viață prin îndeplinirea unor funcții de bază, precum apărare, hrănire, excreție, reacție la stimuli externi. Sistemul reproducător, însă, îndeplinește o funcție care asigură nu supraviețuirea individului, ci a speciei: funcția de reproducere. Prin reproducere, organismele produc urmași care perpetuează specia.

La plante, discutăm în general despre cele două tipuri de reproducere: asexuată și sexuată. Apoi ne concetrăm în mod particular pe reproducerea sexuată la angiosperme. Funcția de reproducere a angiospermelor este foarte legată de florile acestor tipuri de plante. Prin intermediul unor funcții precum formarea grăunciorului de polen și polenizarea, florile asigură reproducerea plantei.

La animale, reproducerea poate fi de asemenea asexuată sau sexuată. Reproducerea asexuată e întâlnită mai ales la organismele procariote și poate fi de diverse tipuri (prin fisiune, înmugurire etc.). De asemena, aici poți învăța despre reproducerea la mamiferele vertebrate și în mod particular despre sistemele reproducătoare la om și bolile cu transmitere sexuală.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in