Funcția de relație
Vrei să afli mai multe despre funcția de relație, principalele caracteristici și conexiuni? Citește acest material și vei înțelege mai bine rolul sistemului nervos, analizatorilor și al sistemului locomotor.
Toate organismele vii relaționează într-un fel sau altul cu elementele din mediul înconjurător. În relaționarea cu mediul, două elemente au o importanță deosebită: sensibilitatea, prin care organismele percep elementele mediului extern, și mișcarea, prin care organismele se deplasează în mediu. Sistemele implicate în sensibilitate și mișcare îndeplinesc funcțiile de relație ale organismului cu mediul înconjurător.
Sensibilitatea e întâlnită atât la plante cât și la animale. Plantele reacționează la stimulii din mediul extern prin mișcări numite tropisme, tactisme și nastii. La animale, organele de simț sunt ochii, urechiile, pielea, limba și mucoasa olfactivă. Informația din mediul extern ajunge apoi de la organele de simț la sistemul nervos, prin intermediul căruia putem să înțelegem ce se întâmplă în jurul nostru.
La animale, mișcarea (sau locomoția) e realizată de sistemul locomotor. Sistemul locomotor e alcătuit din sistemul osos (oasele) și sistemul musculator (mușchii).
Citește mai multe despre sensibilitate, locomoție și glandele endocrine în paginile următoare!