Rezumat

Rezumatul nuvelei Hagi Tudose de Barbu Ștefănescu Delavrancea te va ajuta să îți reamintești povestea lui Hagi Tudose și obsesia acestuia pentru a economisi bani.

„Hagi-Tudose” este o nuvelă-portret semnată de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Textul se concentrează asupra unui singur personaj, al cărui portret este realizat în manieră complexă. Prima variantă a nuvelei a fost publicată în revista „Lupta literară” în anul 1887, apoi în volumul „Paraziții” (1892), care conținea cele mai importante nuvele ale lui Delavrancea, iar în anul 1903, lucrarea apare în volum distinct. Nuvela este considerată drept opera cea mai de seamă a scriitorului, precum și drept una dintre cele mai bune nuvele existente în literatura română.

Nuvela este împărțită în șase capitole, pe parcursul cărora personajul principal (Hagi Tudose) este urmărit de-a lungul vieții sale. Obsesia acestuia pentru a economisi bani (arghirofilia) se transformă gradual într-un caz patologic, ajungând să-i amenințe existența în mod radical. De asemenea, se pare că personajul este inspirat din realitățile lumii în care Delavrancea crescuse, acțiunea fiind plasată în mahalaua copilăriei scriitorului.

Astfel, primul capitol se concentrează asupra cadrului acțiunii, prezentând mahalaua al cărei centru social era biserica „Sfânta Troiță”. În capit...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in