Nuvelă

Trebuie să demonstrezi că opera Hagi Tudose de Barbu Ștefănescu Delavrancea este o nuvelă? Îți va fi mult mai ușor dacă vei citi materialul pe care profesorii noștri de limba și literatura română ți-l pun la dispoziție. Aici vei găsi o definiție a nuvelei, astfel îți vei reaminti exact care sunt trăsăturile acestei specii, dar și prezentarea caracteristicilor care arată că Hagi Tudose este o nuvelă, toate însoțite de exemple relevante. 

Nuvela este o operă epică în proză, cultă, de dimensiuni mai mari decât schița. Aceasta urmează un singur fir narativ și are o acțiune mai complicată decât cea a schiței, acțiune la care participă varii personaje, bine individualizate și în număr moderat. Accentul cade pe caracterul personajelor, mai degrabă decât pe acțiune, care se complică progresiv, în centrul său plasându-se un conflict puternic.

„Hagi-Tudose” este o nuvelă-portret semnată de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Textul se concentrează asupra unui singur personaj, al cărui portret este realizat în manieră complexă. Prima variantă a nuvelei a fost publicată în revista „Lupta literară” în anul 1887, apoi în volumul „Paraziții” (1892), care conținea cele mai importante nuvele ale lui Delavrancea, iar în anul 1903, lucrarea apare în volum distinct. 

Fiind o nuvelă realistă, pe parcursul acesteia se urmărește viața socială românească de la sfârșitul secolului al XlX-lea în contextul instalării relațiilor de producție capitaliste în viața satelor și orașelor românești. Nuvela de față este considerată drept opera cea mai de seamă a scriitorului, precum și drept una dintre cele mai bune nuvele existente în literatura română.

Conform definiției nuvelei, opera de față este concepută în proză și con...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in