Nuvelă

Trebuie să demonstrezi că opera Hagi Tudose de Barbu Ștefănescu Delavrancea este o nuvelă? Îți va fi mult mai ușor dacă vei citi materialul pe care profesorii noștri de limba și literatura română ți-l pun la dispoziție. Aici vei găsi o definiție a nuvelei, astfel îți vei reaminti exact care sunt trăsăturile acestei specii, dar și prezentarea caracteristicilor care arată că Hagi Tudose este o nuvelă, toate însoțite de exemple relevante. 

Personajele nuvelei sunt mai complexe decât cele ale schiței și sunt prezentate în evoluția lor. De asemenea, accentul cade pe trăirile și caracterul acestora, nu pe întâmplările propriu-zise. Pe parcursul celor șase capitole ce compun nuvela, personajul principal (Hagi Tudose) este urmărit de-a lungul vieții sale. Trăsătura dominantă a personajului este patima pentru bani, care îl dezumanizează, făcându-l să-și piardă complet uzul rațiunii. Acesta este singurul personaj pe caracterul căruia se pune accent, din cauză că Hagi Tudose reprezintă o tendință socială și psihologică, condiție ce constituie subiectul nuvelei mai degrabă decât individul în sine.

Modul principal de expunere în nuvela Hagi Tudose este narațiunea, utilizată pentru prezentarea întâmplărilor și a episoadelor din viața protagonistului.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in