Caracterizare

Pentru a putea realiza o caracterizare completă a personajului principal din nuvela Hagi Tudose de Barbu Ștefănescu Delavrancea îți recomandăm să citești și materialul pe care ți-l pun la dispoziție profesorii noștri de limba și literatura română. Personajul principal, Hagi Tudose, este caracterizat atât de către celelalte personaje ale nuvelei, cât și prin intermediul propriilor fapte. 

„Hagi Tudose este caracterizat atât în mod direct, cât și indirect. Cea mai importantă semnificație o poartă faptele și vorbele personajului. Autorul realizează parte din portretul fizic al acestuia: «Purta pe umeri o scurteică din lastic, galbenă, spălăcită, pătată de untdelemn și picată cu ceară.». Obsesia acestuia pentru a economisi bani (arghirofilia) se transformă gradual într-un caz patologic, ajungând să-i amenințe existența în mod radical.

Oricât ar fi încercat nepoata lui, Leana, să-l convingă să cumpere porc de Crăciun sau miel de Paști, Hagi Tudose rămânea neclintit în economiile sale. Încă de mic, aduna banii pentru covrigi, primiți de la mama lui, pentru a gusta «bucuria lucrului necumpărat». Mai apoi, când devine calfă la găitănărie, strânge fiecare bănuț, nu bea, nu se bucură de viață, mănâncă doar pâine, astfel încât, la vârsta de treizeci de ani, ajunge slab și îmbătrânit.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in