Caracterizare

Pentru a putea realiza o caracterizare completă a personajului principal din nuvela Hagi Tudose de Barbu Ștefănescu Delavrancea îți recomandăm să citești și materialul pe care ți-l pun la dispoziție profesorii noștri de limba și literatura română. Personajul principal, Hagi Tudose, este caracterizat atât de către celelalte personaje ale nuvelei, cât și prin intermediul propriilor fapte. 

„Hagi-Tudose” este o nuvelă-portret semnată de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Textul se concentrează asupra unui singur personaj, al cărui portret este realizat în manieră complexă. Prima variantă a nuvelei a fost publicată în revista „Lupta literară” în anul 1887, apoi în volumul „Paraziții” (1892), care conținea cele mai importante nuvele ale lui Delavrancea, iar în anul 1903, lucrarea apare în volum distinct. Nuvela este considerată drept opera cea mai de seamă a scriitorului, precum și una dintre cele mai bune nuvele existente în literatura română. 

Pe parcursul celor șase capitole ce compun nuvela, personajul principal (Hagi Tudose) este urmărit de-a lungul vieții sale. Personaj principal, masculin și individual, acesta reprezintă prototipul psihologic monoman, punându-se accent pe caracterul său, mai degrabă decât pe evenimentele care i-au marcat existența. Aceasta se explică prin faptul că natura sa obsesivă îi marcase viața mai mult decât evenimentele ce se petrec pe parcursul acesteia. Mai mult chiar, Hagi Tudose pare a exista doar pe jumătate, întrucât orice segment al vieții sale ce presupune chiar și cea mai nesemnificativă cheltuială este ignorat complet. Trăsătura dominantă a personajului este patima pentru bani, care îl dezumanizează, făcându-l să-și piardă complet uzul rațiunii.

Astfel, el e...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in