Formele bacteriene

Formele în care prezintă bacteriile sunt importante, deoarece capacitățile lor se schimbă în funcție de forma pe care și-o asumă.
Bacteriile își pot asuma fie forma sporulată, extrem de rezistentă în mediul extern pe perioade lungi de timp, fie forma vegetativă, care este forma vegetativă a bacteriei, pe care și-o asumă numai în condiții prielnice de mediu.

Bacteriile pot trece liber între cele două forme în funcție de factorii externi la care sunt expuse. În forma vegetativă, bacteriile sunt mai vulnerabile. Dacă sunt atacate în acest stadiu, pot deveni sferoplaști - bacterii cu perete bacterian afectat, sau protoplaști - care nu mai au perete bacterian care să le protejeze. Distrugerea peretelui bacterian este un pas important în distrugerea bacteriei. Citiți despre toate acestea mai jos.

Bacteriile se pot găsi sub 2 forme majore:

  • o formă sporulată
  • o formă vegetativă

Au posibilitatea de a trece de la o formă la alta în funcție de factorii de mediu.

  • Forma vegetativă este forma manifestă a bacteriei, ce persistă în condiții favorabile de mediu. Aceste condiții implică suportul nutritiv de care are nevoie, să nu fie afectată de variații de temperatură, de variații hidrice sau de factori exogeni fizici sau chimici...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in