Bacalaureat Română - Autori canonici

Autorul canonic este acel autor original, care a reușit să producă opere de valoare, devenite un etalon în literatura română și internațională.

Autorii canonici pentru Bacalaureat

Sub fiecare autor canonic din această listă vei găsi cele mai importante opere literare, conform programei de Bacalaureat, și eseurile redactate de profesorii noștri de limba română, care respectă cerințele baremului (printre acestea găsim: tema și viziunea despre lume, modul în care se reflectă o temă, particularități de construcție a unui personaj, relația dintre două personaje, particularități ale textului poetic/ romanului/ nuvelei/ comediei, etc).

Fiecare eseu reprezintă o rezolvare, conform baremului, a unei cerințe întâlnite la Bacalaureat cel puțin o dată între 2011 și 2021 (indiferent dacă este vorba despre despre examenul de Bac din sesiunea iunie-iulie, modele de subiecte, simulare, sesiunea specială sau teste de antrenament). Conform programei de Bacalaureat, autorii canonici sunt aceiași indiferent de profilul tău (real sau uman) sau de perioada în care ai susținut examenul de Bac (în 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021).

În plus, la unele opere literare ale autorilor canonici, vei întâlni în lista de eseuri și un comentariu, un rezumat, o fișă de lectură, perspectivă narativă, momentele subiectului, demonstrație nuvelă / basm / roman, relația incipit - final, apartenența la curent sau la specie, artă poetică sau comparație între roman și film. Aceste opere au format de eBook și îți prezintă în mod simplu cele mai importante aspecte ale unei anumite opere literare.

Ai obținut o notă mică la teză? Încă mai poți obține o notă mare la Bac

Dacă la teză ai tratat „Tema și viziunea despre lume în Luceafărul”, dar nu ai obținut o notă mulțumitoare, încă mai ai timp să schimbi acest lucru și să obții punctajul dorit de tine la examenul de Bacalaureat la limba română.

Accesează exemplele oferite de Liceunet.ro, citește-le, încearcă să înțelegi ideile principale într-un mod logic și vei vedea că, în curând, vei stăpâni materia și principalele opere literare ale autorilor canonici.

Important! Pentru anul 2021, programa pentru examenul de Bacalaureat la limba și literatura română a fost simplificată, astfel că, operele care aparțin următorilor autori canonici: Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, au fost excluse.

În ceea ce privește Bacalaureatul 2022 nu există momentan astfel de excluderi, iar sfatul nostru este să studiezi toate operele din programă.

Autori canonici:

Mihai Eminescu

Ion Creangă

Ion Luca Caragiale

Ioan Slavici

George Bacovia

Lucian Blaga

Tudor Arghezi

Ion Barbu

Mihail Sadoveanu

Liviu Rebreanu

Camil Petrescu

George Călinescu

Marin Preda

Nichita Stănescu

Marin Sorescu

Titu Maiorescu

Eugen Lovinescu

Observație: Mircea Eliade nu este autor canonic, dar dacă vrei să afli mai multe despre operele sale care au fost incluse în programa pentru Bacalaureat: MaitreyiNuntă în cer sau La țigănci atunci citește această pagină.

De asemenea, Costache Negruzzi nu este autor canonic, dar dacă vrei să afli mai multe despre opera sa inclusă în programă poți accesa eBook-ul nostru: Alexandru Lăpușneanu.

Totodată, nici Ion Pillat, Vasile Voiculescu și Ion Vinea (doar pentru profilul uman) nu se numără printre autorii canonici, însă operele lor se studiază pentru examenul de Bacalaureat.

Notă: Conform programei școlare în vigoare, examenul de bacalaureat nu implică studiul monografic al scriitorilor canonici, ci studierea a cel puțin unui text din opera acestora. 

Spor la învățat!