Bac Română 2017

Bacalaureatul la limba română pentru anul 2017 a avut loc în data de 26 iunie (prima sesiune). Sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat la română pentru anul 2017 este programată pentru data de 21 august. Ministerul Educației nu a schimbat structura subiectelor, prin urmare, te poți pregăti pentru Bacul la română folosind subiectele din 2016 și din anii anteriori.

Profesorii noștri de limba română îți pun la dispoziție subiectele rezolvate corect pentru toate sesiunile precedente, indiferent de profilul urmat în liceu.

Sesiunea august-septembrie 2017

Clasa a XII-a Profil real

Subiectul I 

Subiectul II - Text argumentativ despre importanța toleranței în relația de prietenie

Subiectul III

Ion - Tema și viziunea despre lume

Pădurea spânzuraților - Tema și viziunea despre lume

Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război - Tema și viziunea despre lume

Patul lui Procust - Tema și viziunea despre lume

Jocul ielelor - Tema si viziunea despre lume

Clasa a XII-a Profil uman

Subiectul I

Subiectul II - Text argumentativ despre necesitatea cunoașterii unor limbi străine în dezvoltarea personală

Subiectul III

Enigma Otiliei - Tema și viziunea despre lume

Baltagul - Tema și viziunea despre lume

Sesiunea iunie-iulie 2017

Clasa a XII-a Profil real

Elevii de la profilul real au primit la subiectul I al examenului de Bacalaureat la limba română poezia „Alt cântec” de Adrian Maniu, iar pe baza acestui text au primit nouă cerințe printre care și precizarea a două motive literare, prezentarea semnificației a două figuri de stil diferite sau ilustrarea, cu exemple din text, a două trăsături ale genului liric.

La subiectul al doilea cerința a fost de a redacta un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul comunicării în reușita unui proiect de echipă.

La subiectul al III-lea candidații au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de construcție a unul personaj dintr-un text narativ aparținând lui Ion Slavici sau Liviu Rebreanu. Printre operele pe care le puteau alege se numără romanul Ion sau romanul Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu sau nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici.

Clasa a XII-a Profil uman

Elevii de la profilul uman au primit la primul subiect poezia „Vocula” de Ion Vinea, printre cele nouă cerințe regăsindu-se și construirea unui enunț prin care să ilustreze sensul conotativ al cuvântului „oglindă”, transcrierea unor cuvinte care sunt mărci lexico-gramaticale ale subiectivității sau selectarea a două secvențe din text care conturează dimensiunea temporală a imaginarului poetic. 

Cerința de la subiectul al doilea a fost aceea de a redacta un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte utilitatea organizării unor activități extrașcolare în educația cinematografică.

La subiectul al treilea elevii au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte relația dintre două personaje dintr-un text narativ aparținând lui Marin Preda. Opera pe care elevii au avut-o de analizat este romanul Moromeții.

Conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, rata de participare la proba de Limba şi literatura română - E)a) - a fost de 96,62% (96,12%, în prima sesiune din 2016). La această probă au fost înscriși 124.425 de candidaţi.

Sesiunea specială 2017

Clasa a XII-a Profil uman

Clasa a XII-a Profil real

Simulare Martie 2017

Clasa a XII-a Profil Uman

Clasa a XII-a Profil Real

Clasa a XI-a Profil uman

Clasa a XI-a Profil real

Aici găsești rezolvările din 2016

  1. Bacalaureat Română | 2016 iunie-iulie | Profilul real
  2. Bacalaureat Română | 2016 iunie-iulie | Profilul uman
  3. Bacalaureat Română | 2016 august-septembrie | Profilul real
  4. Bacalaureat Română | 2016 august-septembrie | Profilul uman

Ce alte materiale mai poți folosi pentru pregătire înafară de subiectele rezolvate? Poți încerca ghidurile noastre create pentru elevii claselor a 12-a. Așadar, indiferent dacă ai nevoie de ajutor pentru a rezolva exercițiile scurte de gramatică de la subiectul 1, dacă dorești să scrii un text argumentativ corect, sau dacă vrei să afli cum îți poți da seama de opera literară despre care trebuie să scrii la ultimul subiect, aici găsești resurse utile.

Ghiduri pentru Bac Română 2017