Subiectul I

Ești în pragul examenul de Bacalaureat și dorești să-ți verifici încă o dată cunoștințele la Istorie? Liceunet ți-a pregătit această simulare întocmită de profesorii noștri de Istorie. 

Care este avantajul dacă rezolvi simularea și ne-o trimiți? Ei bine, vei primi un feedback de la profesori competenți, care nu doar că te vor corecta, dar îți vor spune și ce trebuie să mai repeți, care sunt punctele tale forte și punctele slabe.

Pe această pagină vei găsi un model de simulare de Bacalaureat pentru Subiectul I. 


SUBIECTUL I 
___________________________________(30 de puncte)

Citiți cu atenție sursele de mai jos:


A. ”Introducerea regimului fanariot în Moldova şi Ţara Românească a fost replica Porţii la situaţia internaţională ivită (...) prin înlăturarea Imperiului otoman din Europa Centrală. Încorporarea Transilvaniei Imperiului austriac şi recunoaşterea acesteia prin pacea de la Karlowitz, a făcut din Principate avanposturile sale cele mai ameninţate. Astfel, în condiţiile create de pacea de la Karlowitz, care a menţinut Moldova şi Ţara Românească sub suzeranitate otomană, Imperiul sultanilor decide introducerea unui nou regim politic. În 1711 în Moldova şi în 1716 în Ţara Românească, Nicolae Mavrocordat, (1711-1715; 1716-1730), domn şi în perioada anterioară, a fost chemat să inaugureze noua epocă fanariotă. Ceea ce s-a schimbat acum nu a fost o domnie cu alta, ci regimul politic care, aducând modificări statutului juridic al ţărilor române, exprima consecinţele dominaţiei străine în noua perioadă şi fenomenele noi apărute în societatea europeană.” 
(B.Bărbulescu, Istoria României) 
  
B. Viciile din sistemul relațiilor agrare ale societății românești, exploatare fiscală, ca și agravarea regimului dominației otomane întâlnite și după reformele instituite de Alexandru Ipsilanti - au accentuat conflictele sociale pe multiple planuri în rândul țărănimii. 
 În această perioadă se accentuează destrămarea societății vechiului regim, fapt vădit și de apariția primelor ateliere manufactur...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in