Programa Bac Geografie

Geografia este una dintre materiile opționale pe care le poți alege pentru proba E, scrisă, la Bacalaureat, conform profilului studiat, de aceea este foarte important să știi ce au inclus reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării în programa pentru Bacalaureatul la Geografie.

Materia tratează două mari ramuri ale acestui domeniu: Geografia Europei și Geografia României. Astfel, materia este împărțită în următoarele capitole incluse în programa de bac pentru geografie:

Europa și România – elemente geografice de bază;

România și Uniunea Europeană;

Europa și Uniunea Europeană în lumea contemporană.

Notă Aprilie 2020: Conform programei pentru examenul de Bacalaureat din 2020 materia din semestrul 2 a fost exclusă din programă!

Toate cele trei capitole menționate mai sus cuprind materia studiată de geografie în clasa a XII-a, dar fac apel și la unele cunoștințe dobândite în anii de liceu anteriori.

Pentru a te ajuta să te pregătești pentru Bacalaureatul la Geografie și pentru a obține rezultatul dorit, îți punem la dispoziție un ghid. Acesta poate fi accesat aici: Ghidul pregătirii pentru Bacalaureatul la Geografie.

Prin intermediul ghidului nostru, vei primi sfaturi practice și utile pentru a ști în ce mod ar trebui să abordezi examenul și fiecare subiect în parte. Astfel, vei afla cum se punctează acest examen, care este structura lui, la ce ar trebui să fii atent, cum să recunoști orașele pe harta mută a României, variante de Bacalaureat rezolvate și multe altele. De asemenea, dacă vrei să afli mai multe despre cum se poate rezolva subiectul III atunci îți recomandăm ghidul pentru aplicarea formulelor la Geografie.

Dacă vrei să te familiarizezi cu cerințele, îți recomandăm să rezolvi cât mai multe modele de subiecte. Profesorii noștri de geografie ți-au pregătit și ei o serie de modele rezolvate conform baremelor ca referință, precum acesta: examenul de Bacalaureat la Geografie 2016, sesiunea specială. Mai multe astfel de variante găsești la finalul ghidului nostru.

Programa Bac Geografie | De ce depinde Programa

După cum am menționat anterior, materia pentru examenul de Bacalaureat la Geografie cuprinde trei capitole mari. Acestea fac referire la cadrul natural și antropic al României și al Europei, precum și la diferite aspecte ce privesc Uniunea Europeană.

Capitolele incluse sunt următoarele:

1.Europa și România – elemente geografice de bază

Spaţiul românesc şi spaţiul european

Elemente fizico-geografice definitorii ale Europei şi ale României:

relieful major 

clima (Europa, România)

hidrografia

resursele naturale (Europa, România)

Elemente de geografie umană ale Europei şi ale României

harta politică a Europei; România ca stat al Europei

populaţia şi caracteristicile ei geodemografice

sistemul de oraşe al Europei

Mediu înconjurător şi peisaje

Regiuni geografice în Europa şi în România

Ţările vecine României

2.România și Uniunea Europeană

Formarea Uniunii Europene şi evoluţia integrării europene

Caracteristici geografice, politice şi economice actuale ale Uniunii Europene

Statele Uniunii Europene

Franţa, Germania, Regatul Unit, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Austria

Problema energiei în Uniunea Europeană şi în România

 

3. Europa și Uniunea Europeană în lumea contemporană

Problemele fundamentale ale lumii contemporane

Rolul Europei în construirea lumii contemporane

Uniunea Europeană şi ansamblurile economice şi geopolitice ale lumii contemporane

Mondializare, internaţionalizare şi globalizare din perspectivă europeană

Europa, Uniunea Europeană şi România în procesul de evoluţie a lumii contemporane în următoarele decenii

 

În mare, acestea sunt capitolele relevante pentru „Programă Bac Geografie”. Vei găsi informații mai detaliate în ghidul pe care profesorii noștri l-au publicat deja. De asemenea, în secțiunea de referate vei găsi ajutor pentru temele pe care le studiezi în cei patru ani de liceu.