Subiectul III

Această problemă s-a dat la simularea de Bac la proba de fizică din martie 2016, pentru filiera teoretică și filiera vocațională, capitolul Optică, Subiectul III. Pentru a vedea cum se rezolvă problema de mai jos, accesează această pagină a eBook-ului nostru.

O sursă de lumină monocromatică S_0 este așezată pe axa de simetrie a unui dispozitiv Young la distanța d=20 \ \text{cm} de planul fantelor S_1 și S_2. Sursa emite o radiație cu lungimea de undă \lambda _1=500 \ \text{nm}. Distanța dintre fante este 2\ell=1 \ \text{mm}, iar distanța de la planul fantelor la ecran este D=2 \ \text{m}.

  1. Determinați distața dintre maximele de ordinul al doilea ale sistemului de franje format pe ecran.
  2. În dreptul uneia dintre fantele dispozitivului se așază, paralel cu planul fantelor, o lamă cu fețe plane și paralele de grosime 2 \ \mu \text{m}. Se constată că maximul central s-a deplasat în locul celei de a doua franje luminoase în absența lamei. Calculați indicele de refracție al materialului din care este confecționată lama.
  3. Se îndepărtează lama. Se înlocuiește sursa de lumină monocromatică cu o altă sursă care emite simultan două radiații cu lungimile de undă  \lambda _1=500 \ \text{nm} și \lambda _2=450 \ \text{nm}. Determinați distanța față de maximul central la care se realizează prima suprapunere a maximelor celor două radiații.
  4. Se deplasează sursa de lumină perpendicular pe axa de simetrie cu distanța h=0,2\ \text{mm}. Determinați distanța \Delta x_0 pe care se deplasează maximul central.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in