Subiectul III

În cadrul acestei pagini, accesând-o, vei găsi rezolvarea completă și conform baremului oficial a problemei de mai jos.

Această problemă aparține modelului de subiectul pentru 2016, pentru proba de fizică din cadrul examenului de Bacalaureat, filiera teoretică și filiera vocațională, modulul Optică, Subiectul III. 

Un dispozitiv interferenţial Young are distanţa dintre fante 2\ell = 0,5 \text{mm}. Distanţa de la planul fantelor la ecran este D=1 \text{m}. O sursă de lumină coerentă monocromatică cu \lambda = 500 \text{nm} este aşezată pe axa de simetrie a dispozitivului interferenţial, la distanţa d = 20 \text{cm} de planul fantelor.

  1. Calculaţi valoarea interfranjei.
  2. Calculaţi diferenţa de drum optic dintre razele de lumină care formează pe ecran franja luminoasă de ordin k = 4.
  3. Determinaţi deplasarea \Delta x a figurii de interferenţă dacă sursa de lumină se deplasează paralel cu planul fantelor, perpendicular pe acestea, cu distanţa y = 1 \text{mm}.
  4. Se înlocuieşte sursa de lumină cu o altă sursă care emite lumină albă ale cărei limite spectrale sunt λ_r = 750\lambda _{r} = 750 \text{nm} şi \lambda _{\text{v}} = 400 \text{nm}. Determinaţi numărul de radiaţii cu lungimi de undă diferite care formează minime la distanţa x = 5 \text{mm} faţă de franja centrală.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in