Subiectul II

Aceasta este problema modelului de subiect pentru 2016, propus pentru proba la alegere - fizică, din cadrul examenului de Bacalaureat, filiera teoretică și filiera vocațională, modulul Elemente de termodinamică, Subiectul II.

Accesează această pagină pentru a vedea cum se rezolvă conform baremului oficial problema enunțată mai jos.

Un cilindru orizontal, de volum V=41,55 \text{dm}^3, este împărţit în două compartimente printr-un piston uşor, termoizolant, ce se poate deplasa fără frecare. Primul compartiment conţine oxigen ( \mu_1=32 \text{g}/\text{mol} ) la temperatura​ t_1=15^{\circ}\textrm{C}, iar al doilea compartiment conţine argon ( \mu_2=40 \text{g}/\text{mol} ) la temperatura​ t_2=7^{\circ}\textrm{C}. Pistonul se află în echilibru mecanic. Masa oxigenului reprezintă 70\% din masa totală de gaz din cilindru, iar cantitatea totală de gaz din cilindru este \nu =4,7 \text{mol}. Determinați:

  1. masa oxigenului din primul compartiment;
  2. raportul \frac{V_1}{V_2} dintre volumele ocupate de cele două gaze;
  3. temperatura până la care ar trebui încălzit argonul, oxigenul păstrându-şi temperatura, astfel încât raportul dintre volumele ocupate de cele două gaze, când pistonul ajunge din nou în echilibru, să devină \frac{V_{1f}}{V_{2f}}=1,5 ;
  4. presiunea argonului din al doilea compartiment, în condiţiile specificate la subpunctul c.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in