Bacalaureat Filosofie

Bacul la Filosofie reprezintă testarea tuturor cunoștințelor acumulate pe parcursul clasei a 12-a, la liceu. Dacă ai optat pentru susținerea ultimei probe a Bacalaureatului din Științele Sociale, Filosofie, aici vei găsi toate materialele de care ai nevoie pentru a obține nota dorită la examen.

Accesează pagina Bac Filosofie și vei vedea care sunt materialele ajutătoare pentru examenul din 2023. 

Profesorii noștri de Filosofie îți pun la dispoziție referate despre principalii filosofi și cele mai importante concepte din Filosofie, alături de rezolvări conform baremului, de nota 10, ale cerințelor întâlnite de elevi în sesiunile trecute ale Bacului. De exemplu, pe Liceunet găsești rezolvarea subiectelor din Sesiunea iunie 2022 a bacului la filosofie.

Primul subiect al examenului de Bacalaureat la Filosofie este cel mai accesibil și reprezină o metodă sigură prin care îți poți asigura primele 30 de puncte. Subiectul 1 de la Filosofie presupune scrierea pe foaia de examen a răspunsului corect, pentru fiecare dintre situațiile prezentate în enunțuri. Fiecare din cele 10 situații are o singură variantă corectă.

Chiar dacă exercițiile de tip grilă sunt mai ușor de rezolvat decât cele care presupun redactarea unui text, te sfătuim să citești cu atenție cerințele și să nu te lași păcălit de variantele de răspuns asemănătoare. 

Te întrebi în ce constă ce de-al doilea subiect de la Filosofie? Ei bine, acesta presupune o analiză filosofică a unei problematice precum „raportul dintre filosofie și viață”. La acest exercițiu vei primi și 6 repere detaliate, care îți vor ilustra toate punctele care trebuie atinse în analiza ta.

O regulă generală, observabilă în toate reperele de la Subiectul 2 începând cu anul 2011 și până în prezent o reprezintă formularea unei obiecții la adresa perspectivei filosofice dezvoltate în prima parte a analizei.

Prin urmare, este indicat să înveți fiecare teză și perspectivă filosofică împreună cu una opusă. Apoi, exersează, exersează, exersează.

Ultimul subiect al Bacalaureatului la Filosofie este considerat ca fiind cel mai complex. Spre deosebire de primul subiect al examenului, la Subiectul 3 nu vei alege un răspuns dintre opțiunile date, ci va trebui să răspunzi corect la 5 întrebări bazate pe 2 afirmații filosofice.

Noi te sfătuim să începi pregătirea pentru Bacalaureat prin accesarea materialelor din categoria „Referate”, iar apoi să exersezi folosind rezolvările corecte realizate de profesorii noștri pentru Bacalaureatul la Filosofie.

Programă Bac

Conținuturi

 1. Omul
  1. Problematica naturii umane
  2. Sensul vieții
 2. Morala
  1. Teorii morale
  2. Probleme de etică aplicată (Drepturile animalelor, Eutanasia și genetica)
 3. Politica
  1. Libertate și responsabilitate social-politică
  2. Egalitate și dreptate
  3. Teorii politice moderne și contemporane
 4. Cunoașterea
  1. Forme de cunoaștere și tipuri de adevăr
  2. Adevăr și eroare

Bac Filosofie | Subiecte rezolvate

În lista de mai sus găsești răspunsurile corecte, oferite de profesori de Filosofie pentru cerințele de la Bacalaureat. În categoria Filosofie vei întâlni și mai multe exemple de acest fel.

Citește enunțurile, scrie propriile tale rezolvări, iar apoi compară ceea ce ai scris tu cu informațiile din eBook-uri. Astfel, vei ști dacă ești pregătit pentru examen sau dacă trebuie să mai repeți anumite capitole din materie.