Subiectul II

 1. Transcrieţi pe foaia de examen tabelul de mai jos: 

TIMP

PREŢ

CANTITATE

CERUTĂ

CANTITATE OFERITĂ A

CANTITATE OFERITĂ B

T1

200

700

T2

300

600

T3

400

500

T4

500

400

T5

600

300

 1. Completați coloanele tabelului dat cu valori numerice fictive, știind că acestea trebuie să reflecte relația dintre prețul și cantitatea oferită dintr-un bun, iar cantitatea oferită B relevă situația în care purtătorii ofertei au găsit modalități de a produce acel bun mai ieftin decât în situația A. (4 puncte)
 2. Calculați coeficientul de elasticitate a ofertei în funcție de preț în situația B, pentru T4 față de T1, pe baza valorilor numerice pe care le-ați înscris în tabel, precizând totodată formula utilizată pentru realizarea calculului și tipul de elasticitate corespunzător valorii coeficientului pe care l-ați determinat.  (6 puncte)
 3. Trasaţi un grafic al cererii în funcție de preț, pe baza datelor completate în tabel, ilustrând astfel formarea preţului de echilibru.  (2 puncte)

 

 1. Calculaţi modificarea procentuală a volumului producției, în situația în care numărul salariaților crește cu 50% și productivitatea medie se dublează, scriind totodată algoritmul folosit pentru efectuarea calculului și precizând sensul modificării indicatorului cerut.  (9 puncte)

  

 1. Se utilizează un capital de 5 mld. u.m. din care 60% reprezintă capitalul fix, amortizabil în 60 de luni. Cheltuielile salariale se ridică la 400 mil. u.m., iar încasările totale sunt de 3,6 mld. u.m.
  Determinați, scriind algoritmul folosit pentru efectuarea calculelor si explicitând simbolurile utilizate: (9 puncte)
 1. ponderea consumului de capital fix în costul de producie;
 2. rata de amortizare;
 3. rata profitului, calculată la capitalul folosit.

  

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in