Bac Biologie

Dacă nu ai reușit încă să te pregătești pentru Bacalaureatul la Biologie, echipa Liceunet vine în ajutorul tău. Și știi care este partea cea mai bună?

Accesează Bac Biologie și primești ajutorul de care ai nevoie pentru examen.

Dacă dorești să accesezi doar materialele specifice probei pe care o vei susține la Bacalaureat, te sfătuim să dai un click pe:
Bac biologie vegetală și animală
Bac Biologie Anatomie și fiziologie umană.

Comparativ cu anii trecuți structura nu a suferit modificări, așa că ți-am pregătit o serie de rezolvări corecte, realizate de profesorii noștri, care te vor ajuta să înveți mai ușor și o pagină dedicată subiectelor pe care trebuie să le studiezi pentru Bac, „Programă Bac Biologie”.

Principalul suport de studiu pentru Bacalaureat

Informații utile despre Bacalaureatul la Biologie:

  • Subiectul I este grilă și presupune exerciții de tipul: să completezi spațiile libere astfel încât o afirmație dată să devină corectă, să alegi dintr-o listă dată răspunsul corespunzător sau să menționezi dacă anumite enunțuri sunt adevărate sau false;

Subiectul I la Biologie constă în patru exerciții: 

A - în care trebuie să completezi noțiunile lipsă dintr-o propoziție, marcate prin spații punctate;
B - care îți cere să numești două noțiuni dintr-o categorie și alte două caracteristici ale noțiunilor numite; 
C - conține 5 întrebări grilă cu răspuns unic;
D - în care îți sunt date 3 propoziții, fiind însărcinat cu stabilirea gradului de adevăr al acestora și corectarea noțiunilor greșite astfel încât toate propozițiile să fie adevărate.

Subiectul I Bac Biologie | Sugestii de rezolvare

  • Citește de câteva ori propoziția așa cum e dată pentru a deduce noțiunile lipsă. Propoziția vizează de obicei informații dintr-un singur capitol și exprimă o singură idee, deci poți deduce automat ca și cuvintele lipsă au aceeași sursă.
  • Pot fi corecte mai multe răspunsuri pentru același cuvânt lipsă.
  • Exercițiul B face apel la clasificări. Așa că ar fi util să înveți măcar în linii mari clasificarea în regnuri, clase și câte o caracteristică și un reprezentant pentru fiecare. Îți sugerăm să îți faci propriile tale scheme, deoarece astfel te asiguri că le înțelegi și ți le vei aminti mult mai ușor.
  • Punctul C presupune rezolvarea a 5 întrebări grilă cu răspuns unic. Atenție mare, căci aici vei găsi frecvent capcane. Citește cu atenție fiecare întrebare și mai ales, citește răspunsurile până la capăt, un cuvânt poate să schimbe tot sensul unei afirmații.
  • Punctul D conține 3 propoziții pe care tu trebuie să le stabilești ca fiind adevărate sau false. În toți anii precedenți au fost 2 propoziții false și una adevărată, care este mai frecvent ultima și niciodată prima. Cu toate acestea, nu te baza pe asta și citește cu atenție toate cele 3 propoziții. Ai grijă să nu schimbi valoarea propoziției din adevărată în falsă, nu este permisă folosirea negației, chiar dacă astfel propoziția ar fi adevărată.

La subiectul al II-lea vei primi două afirmații, iar pe baza lor va trebui să răspunzi mai multor întrebări; Îți recomandăm parcurgerea ghidului de rezolvare a Subiectului II, fie că vei da examenul din Biologie vegetală sau din anatomie și fiziologia umană.

Subiectul II Bac Biologie | Structură standard

La punctul A, ți se dă o propoziție de la care pornesc cerințele următoare. De obicei vizează un singur capitol din materia de Biologie și cel mai frecvent va face apel la cunoștințele tale despre acizii nucleici. Problema îți va cere să operezi cu secvențe de aminoacizi, catene, și va trebui să înțelegi legătura dintre ADN și ARN și care sunt etapele sintezei proteice și cum funcționează acestea. 

O altă posibilitate este primești o problemă ce implică un calcul al conținutului în apă al plasmei. Calculele care trebuie făcute, în acest caz, se pot deduce ușor din cerință și decurg logic din informațiile precizate. 
La sfârșitul punctului A vei găsi frecvent un subpunct care presupune să alcătuiești o cerință personală pe care să o rezolvi corect. 

La punctul B vei primi unul din două posibile exerciții: fie o problemă de încrucișări ale diverselor soiuri de plante fie o problemă bazată pe compatibilități sangvine. Pentru problema care presupune încrucișările, vei avea nevoie de Legile lui Mendel și cunoștințe complete despre cum se determină fenotipul și genotipul unei entități.

Pentru problema care vizează compatibilitatea sângelui, trebuie să cunoști foarte bine clasele de sânge și particularitățile lor precum și regulile de compatibilitate sau incompatibilitate ale transfuziilor.

  • Subiectul al III-lea este compus din două subpuncte: 1 și 2, și presupunea rezolvarea mai multor cerințe pe baza unor afirmații date, dar și scrierea unui minieseu.

Subiectul III Bac Biologie | Structură standard

Primul exercițiu începe tot cu o propoziție, așa cum te-ai obișnuit de la subiectul II. Această propoziție trebuie să te ghideze spre partea de materie pe care trebuie să o tratezi în cerințele ce urmează. Printre cerințele caracteristice la acest exercițiu vei întâlni întrebări care îți vor cere să argumentezi o idee folosindu-te de cunoștințele dobândite în liceu și întrebări care îți vor cere să formulezi 4 propoziții afirmative pornind de la 2 noțiuni care sunt precizate.

Al doilea exercițiu începe la fel, cu o propoziție. Pe lângă cerințele care vor presupune explicații și argumente din partea ta, aici vei întâlni mini-eseul. Acesta va trebui să fie nici mai lung nici mai scurt de 4 rânduri și va trebui să țintească o temă care ți se precizează la începutul exercițiului. Parte din cerință este să enumeri 6 noțiuni pe care eseul le va cuprinde.

Sfaturi pentru o redactare corectă

  • Fă apel numai la noțiuni de care ești sigur că sunt corecte! Baremul se formulează după cărțile din care ai învățat în liceu.
  • Formulează propoziții cât mai scurte acolo unde ți se cere. În plus, ține cont că e mai bine să scrii mai puțin și corect decât mult și greșit!

Ne-am gândit că ți-ar fi de mare ajutor dacă ai vedea câteva rezolvări ale modelelor care s-au dat în anii trecuți: Modele de subiecte Bac Biologie.
În plus, poți intra pe pagina Biologie și vei vedea exact ce în mod trebuie să abordezi cerințele pentru a obține nota maximă la Bacalaureat (fie că alegi anatomia și fiziologie umană sau biologia vegetală și animală).

Iată ce subiect au primit elevii care au Bacalaureatul în 2020 sesiunea iunie-iulie, Bac-ul la Anatomie și cum trebuie abordat pentru o notă cât mai mare: Bacalaureat Anatomie 2020. De asemenea, profesorii noștri de Biologie au realizat Manualul de Anatomie, genetică și ecologie unde vei găsi toate informațiile utile pentru pregătirea examenului de Bac la Anatomie și fiziologie umană.

Bac Biologie | Rezolvări conform baremului

Am pregătit o serie de pagini cu variante rezolvate conform baremului și cu rezolvări conform baremului ale tuturor cerințelor întâlnite în toate sesiunile din anii trecuți la Bac biologie, în funcție de an.