Lock

Subiectul II

Lock

Subiectul II de la Bacalaureatul la Biologie vegetală și animală constă din două exerciții tip probleme care au mai multe cerințe. Este subiectul pentru care poți obține 30 de puncte dacă stăpânești metoda de rezolvare a problemelor. 

Punctul A este compus din mai multe cerințe. Unele cerințe sunt de teorie, dar aproape întotdeauna vei avea și o problemă de calcul a cantității de apă din plasmă. Pentru a rezolva cerințele de teorie de la punctul A, e nevoie să stăpânești informațiile despre sistemul circulator la mamifere (inima și vasele de sânge). Pentru a rezolva problema de la cerința c), e nevoie să știi cum se calculează masa de sânge sau masa de plasmă din sânge. Găsești toate aceste informații de bază în pagina următoare.

Punctul B constă într-o problemă. Cel mai des, problema de la punctul B a vizat legile mendeliene ale eredității, fenotipuri și genotipuri. Însă, uneori s-a întâmplat ca problema să vizeze cromozomii. În ghidul acesta îți oferim explicații și exemple pentru ambele tipuri de probleme posibile.

În continuare te ajutăm să te pregătești pentru bacalaureatul la biologie vegetală și animală!

Iată și un scurt fragment din materialul pe care îl vei găsi accesând acest subcapitol:

Punctul B Probleme cu cromozomi

La punctul B pot apărea și probleme cu cromozomi. Cromozomii sunt o formă de organizare a materialului genetic ce se formează la începutul diviziunii celulare.

  • În mod normal, celulele au câte doi cromozomi omologi – unul moștenit de la mamă și altul de la tată. Aceste celule sunt de tip diploid (2n).
  • Gameții sunt celulele implicate în reproducerea sexuată și ele au un singur set de cromozomi – haploid (n) – pentru ca prin unirea a doi gameți să se formeze un zigot diploid.

Asemănări și deosebiri între cromozomul procariot și cel eucariot

Materialul genetic la procariote și eucariote este organizat...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in